Új presbitérium a Kecskeméti Evangélikus Egyházközségben

2024 ápr 7
Megosztás

A Magyarországi Evangélikus Egyház tisztújítási periódusai 6 évenként változnak. Az egyházi törvények értelmében a 2018 tavaszán megválasztott testületek és tisztségviselők mandátuma ez év tavaszán lejár, tehát az egyházi élet mindegyik szintjén(gyülekezeti, egyházmegyei, egyházkerületi) aktuálissá vált a választott testületek és tisztviselők ismételt megválasztása.

Az egyház választási törvényei alapján a Kecskeméti Evangélikus Egyházközségben is sor került a jelölésekre, majd a gyülekezet március 10-i közgyűlésén a választásra jogosult egyháztagok megválasztották a 2024-30 közötti időszak presbitériumát és tisztségviselőit. E választáson a korábbiaknál kisebb létszámú, 17 fős presbitérium lett megválasztva, új felügyelőként pedig Mayer Nándor. A presbitérium régi tagjai: Barcsik Zoltán, Berényiné  Kovács Klára(számvevőszéki elnök), Gerhát László, Hraskó István, Ittzés Ádám, Katona József, Dr. Károlyfalvi József(jegyző), Komlódiné Alföldi Erzsébet, Krett György, Dr. Lehoczky Zoltán, Sárkány Zsolt, Dr. Székely Gábor, Zsolczai Balázs mellé újak, főként fiatalok is a testület tagjai lettek: Frankhauzer Nikolett, Herczegné Molnár Fanni és az idén érettségiző Dovicsin Máté.

A megválasztott presbitérium és tisztségviselők beiktatására a virágvasárnapi, március 24-i istentisztelet keretében került sor.

Kovács Barbara és Hajduch-Szmola Patrik parókus lelkészek 1 Péter 4,10-11 alapján hirdették Isten, a gyülekezet, a közösség szolgálatára vonatkozó igéjét: „Ki-ki, amint kegyelmi ajándékot kapott, úgy sáfárkodjék azokkal egymás javára, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfára.” Az igehirdetést követően a templom oltára előtt felsorakozott presbiterek és az új felügyelő letették a hivatali esküt. Ezt követően Hajduch-Szmola Patrik parókus lelkész mindegyik megválasztott tisztségviselőt egy készfogással köszöntötte, és fogadta a testület tagjává.

Az új presbitérium és a lelkészek előtt számos feladat áll a következő évek során. 

A Kecskeméten élő középkorú, vagy idősebb generáció még emlékezhet az előző lelkészekre:

Görög Tibor(1958-72 között), Tóth-Szöllős Mihály(1972-88 között), valamint a közelmúltnak tekinthető Kis János(1988-2022) alatti presbitériumokra, és munkájukra. Az utóbbi presbitériumnak még számos tagja fog dolgozni a jelenlegi testületben is. A korábbi lelkészek és a presbitériumok munkásságát már egyháztörténeti könyvek, Kis János-Szilágyi Tibor: Emlékkönyv 1792-1992 című, 1993-ban megjelent(MEK 10926 pfd.), vagy az Isten áldásával című(MEK 12153 pfd.) 2013-ban kiadott mű örökítik meg. Tehát e művek megtalálhatók nyomtatásban, de a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalain is.

 Az említett lelkészek és tisztségviselők a múltban Isten segítségével áldásos szolgálatot, munkát végeztek. Hisszük, reméljük, hogy a most megválasztott presbitérium Isten segítségével a nyomdokukba lép.