Afrika legmelegebb szívű országa

2014 már 20
Megosztás
Endre Flóra afrikában

Egy kecskeméti hölgynek, Endre Flórának megváltoztatta a világszemléletét a szegénységgel való szembesülés. Fél évet töltött Afrikában, ahol tárt karokkal várják az önkénteseket.Jelentkezzen!

Az angliai College for International Co-operation and Development (CICD) önkénteseként abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy 2013-ban félévet tölthettem Afrika dél-keleti részén fekvő Malawiban, ahonnan rengeteg élménnyel, tapasztalattal feltöltődve érkeztem vissza.

Malawi Afrika egyik legszegényebb állama, de a legmelegebb szívű országként él a köztudatban. Az emberek tényleg óriási szegénységben élnek, de ennek ellenére állandóan mosolyognak, nagyon kiegyensúlyozottak.

Ott köztük élve egyszerűen nem akartam elhinni, hogy nagyon sokuknak nem jut több naponta élelemre, mint egy dollár, nincs tiszta ivóvizük, normális egészségügyi- és oktatási rendszerük.

Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy két projektben is dolgozhattam: a Library-projektben az iskolák könyvtárainak működését felügyeltem, a „We do more teachers”-projektben pedig az oktatás helyzetének a javításában vettem részt. Egyszerűen varázslatos volt látni mind a diákok, mind a tanárok érdeklődését, kíváncsiságát, amikor tanácsokat adtam nekik a jobb működés érdekében, elmeséltem nekik, hogy ez a mi világunkban hogyan is működik és tényleg éreztem, hogy mennyire szüksége van ezeknek az elmaradott országoknak a mi segítségünkre.

Ez alatt a félév alatt nagyon sok mindenről megváltozott a véleményem, és nagyon sok mindent sokkal tisztábban látok, mint azelőtt. Valójában láttam az igazi szegénységet és tudom, hogy a fejlett országok kezében van a megoldás a 3. világ országainak a megsegítésére. Szerencsére a fejlettebb, gazdagabb országok figyelemmel kísérik ezen országok fejlődését, és nagyon sok segítséget nyújtanak nekik, melynek köszönhetően én is kint tölthettem félévet és tudom, hogy még sok önkéntesre van szükség, hogy fel tudjanak zárkózni.

Remélem, hogy másokban is lesz elszántság, kitartás és hasonlóképpen próbálnak segíteni, mint ahogy én tettem.

Lelkileg teljesen feltöltődve tértem vissza Afrikából, és ha visszagondolok a kint töltött időszakra, akkor mindig csak a csupa mosolygós arcú gyerek és felnőtt képe ugrik be először, amely mindig csordultig tölti el a szívemet és tudom, Malawi tényleg kiérdemelte a legmelegebb szívű ország jelzőjét.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését, vegye fel a kapcsolatot:

Endre Flóra

College for International Co-operation and Development

Cím: Winestead Hall, Patrington, HU12 0NP Hull, England

Telefonszám: +441964631824

E-mail cím: flora.endre@gmail.com

Skype cím: endrefloracicd

Weboldal: www.cicd-volunteerinafrica.org

 
Címke: