Áttörés a járműfeltörések frontján

2013 dec 10
Megosztás

November 26-a óta nem történt gépkocsifeltörés Kecskeméten. Ez példátlan sikernek minősül, még a rutinos öreg rendőrrókák sem emlékeznek ilyen várostörténeti időszakra. De hová lettek a szarkák?

 

Mi történt, hová tűntek a járművekre szakosodott betörőcsoportok, bandaháború, vagy valami vírus döntötte őket ágynak? - kérdeztük Mihályné Bornemissza Eleonórát, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, aki csak mosolygott a felvetésünkre. Annyit mondott: az elkövetők előzetes letartóztatásban vannak.

Hangsúlyozta: városi kapitányság bűnügyi osztálya hosszas, alapos munkájának és összefogásának az eredménye, meg persze, mint mindenhez, csipetnyi szerencse is kellett hozzá.

Megtudtuk: a felderítő osztály körültekintő munkája alapján sikerült körülhatárolni az elkövetői kört, amely lényegében két helyi családot érintett. A bizonyítás azonban ennél nehezebb volt, mert össze kellett vetni a kapitányi szinten elrendelt, mindenre kiterjedő, aprólékos rendőri jelentéseket, az igazoltatások jegyzőkönyveit a különböző ez irányú állampolgári bejelentések tartalmával, illetve, a gépkocsifeltörések során született információkkal, szemtanú-vallomásokkal, illetve kamerafelvételekkel. 

A szerencse talán annyiban tartozik az ügymenethez, hogy információink szerint a családok felnőtt tagjai időközben más vagyon elleni bűncselekmények miatt elzárásra kerültek, így a fiatalabbak nem tudtak leállni az általuk művelt vagyonszerzésről, vagyis a járműfeltörésekről. 

A feltérképezést és a felgöngyölítést nagyban segítette a hónapok óta kecskeméten állomásozó készenléti rendőrségi alakulat, majd egy összehangolt akció keretében ütöttek rajta a tolvajokon. A lakhelyükön jó néhány lopásból származó eszközt és tárgyat is lefoglaltak a rendőrök. 

A sorozat-bűncselekmények egyértelmű bizonyítást nyertek, így a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a fiatalembereket, akik között egy tizennégy évét nemrégen betöltött fiatal srác is van. Bírósági forrásból megtudtuk: ő jelenleg egy fővárosi, fiatalkorúakra szakososodott intézetben tölti a büntetését.

Címke: