Elvesztette a személyiségjogi perét Czeglédy Csaba

2020 jan 10
Megosztás

A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a Kecskeméti Törvényszék  kereset-elutasító határozatát Czeglédy Csabának a Szegedi Törvényszék ellen indított személyiségjogi perében. 

Mint arról beszámoltunk, Czeglédy Csaba a több mint egy évet töltött előzetes letartóztatásban Szegeden. A múlt év áprilisában Kecskeméten tárgyalt polgári perének keresete szerint a Szegedi Járásbíróság a haladéktalanság elve ellenére 18 napon keresztül nem tudta felterjeszteni az előzetes letartóztatásának meghosszabbítását megfellebbező beadványát.  Ennek okán a személyi szabadságának és az egészséghez fűződő jogának megsértése miatt nyújtott be keresetet a Szegedi Törvényszék ellen.

- Több mint egy év után természetes, hogy felpörgette bennem a várakozást, növekedett bennem a düh, a fájdalom a bizonytalanságérzet, hogy végre szabadlábra kerülhetek - mondta még az első fokú tárgyaláson Czeglédi Csaba a Kecskeméti Törvényszéken.

A Szegedi Törvényszék jogi képviselője nem vitatta, hogy 18 nap múlva került felterjesztésre az első fokú határozat és azt sem, hogy a Szegedi Járásbíróság először nem döntött az óvadék kérdéséről, de mivel a felperes folyamatosan előzetes letartóztatásban volt és a bíróság  a két sérelmezett határozatot jogerősen helyben hagyta,  véleménye szerint nem okozhatott személyiségjogi sérelmeket. 

Az első fokú ítélet indoklása szerint: a Szegedi Törvényszék nem vitatta, hogy késedelmesen került felterjesztésre a felperes fellebbezése, de a személyi szabadság megsértése nem állhatott fenn, mivel letartóztatásban volt és azt jogerősen is meghosszabbították. A várakozás fokozott lelki állapottal jár, de az óvadék kérdésében a bíróság ezt a hibát korrigálta, hiszen új eljárás keretében jogerősen döntött róla, elutasításra került, ezért nem állhatott fenn az egészséghez fűződő jog megsértése sem. 

Hangsúlyozta:

a személyiségi jogsértést jogellenes magatartásnak kell megalapoznia és a felperes minden esetben tudott élni a jogaival, vagyis a fellebbezés jogával.

Az első fokú döntést Czeglédy megfellebbezte, így került a Szegedi Ítélőtáblára, amely most tárgyalta az ügyét.

A Szegedi Ítélőtábla a jogszerű és helyes indokai alapján helybenhagyta az első fokú ítéletet, így az jogerőssé vált.