Gripenbe ülhetett a világháborús pilóta

2014 jan 26
Megosztás

A Puma század két legidősebb tagja, vitéz Szentiványi János alezredes és Frankó Endre főhadnagy járt a kecskeméti repülőbázison. Az alezredes 94. szülinapi ajándéka volt  ez.

 

Mátyásföldön élt gyermekkorában, a repülőtér környékén. Már akkor elhatározta, hogy repülni fog. A budapesti piarista gimnáziumban 1938-ban érettségizett, majd jelentkezett repülőgép vezetőnek a légierő kötelékbe. Így indult legendás karrierje vitéz Szentiványi Jánosnak, aki január hatodikán töltötte be 94. életévét. Családja és barátai pedig olyan meglepetést szerveztek neki, amelyről sosem álmodott.

- Éjjel nappal repültünk fiatal korunkban. Minden évben összejött 550-580 repült óra, ami fantasztikus mennyiség volt akkoriban – idézte fel háborús emlékeit a pilóta, aki, amikor lehetősége van, repülőbe ül. - Harmincnégy típuson repültem, az akkori katonai repülőgépek mindegyikén. A kedvencem a Me-109-es volt, és a Me-110-es. Ezek voltak a pályám csúcspontjai.

A pénteki látogatás a csapatmúzeum megtekintésével indult. A régi és korábbi felszerelések nem voltak újdonságok a pilóta számára, a felismert géptípusok, makettek, ruhák mind-mind nosztalgikus emlékeket idéztek fel.

A háborúban vitézi kitüntetést kapott. - 1944. április 13-án Budapest fölött repültünk a bombatámadás idején, géppárban a parancsnokommal. Kísérletképpen vetettek be minket, Messerschmith 210-essel, ami tulajdonképpen nem vadászrepülő, hanem egy romboló csatarepülő. A tizenkét gépből öt került vissza sértetlenül. Mi ketten tízszeres túlerővel néztünk szembe, és én még el is tudtam volna menekülni, de a parancsnokomat majdnem elkapták, úgyhogy mentem segíteni. Nem sikerült, őt is lelőtték, még le tudott szállni, de a gépből már nem jutott ki, mert felrobbant az üzemanyaga. Csak a gyűrűje és a cigarettatárcája maradt meg. Engem még ki tudtak húzni az égő gépből, de öt perc múlva az is felrobbant – emlékezett vissza az eseményre.

A múzeumlátogatás után újabb izgalom következett: a pilóták ruházatát nézték meg, majd - születésnapi meglepetésként – fel is próbálták, sőt a végén egy sisak is a fejre került. Zakariás Zoltán főhadnagy, az egyik legfiatalabb pilóta végül „egy körre” invitálta az alezredest, aki lelkesen, a családtagok és barátok izgatott tekintetétől kísérve indult az indító zónába, ahol lehetősége nyílt egy gurulás erejéig  „kipróbálni” a JAS 39 Gripent.

És ezzel még mindig nem ért véget a meglepetések sora – hiszen a program végén persze a születésnapi torta sem maradhatott el.

A Magyar Légierő megalakulásának 75. évfordulója alkalmából,  a tavalyi repülőnapon, Hende Csaba honvédelmi miniszter "a honvédelemért kitüntető cím I. osztályát" adományozta tavaly Szentiványi János nyugállományú repülő alezredesnek valamint Frankó Endre rehabilitált repülő főhadnagynak, a legendás Puma vadászrepülő osztály egykori pilótáinak. 

Szöveg: Szausev Xénia

Fotó: Majerik Máté hdgy.

www.mh59.hu

 
Címke: