retro

Aranykéz utcai robbantás, Fenyő-gyilkosság: jogerős ítélet

2017 május 19
Megosztás
Robbanás az Aranykéz utcában 1998-ban

Lényegében helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla pénteken kihirdetett másodfokú határozatával a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében a korábbi elsőfokú döntést, így jogerőre emelkedett Jozef Rohác életfogytiglani és Portik Tamás 13 éves szabadságvesztés büntetése.

Az italozás a lengyel-magyar barátság alapja

2017 feb 24
Megosztás
zubrowka reklám

Becsületes, okos és mulatozós nép a magyar a lengyelek szerint. A barátság és persze az ivás jut eszébe elsők közt a lengyeleknek a magyarokról, és fordítva. A Szallas.hu és az Answear.hu által készített nemzetközi kutatásban a két nemzet viszonyát és a sztereotípiákat vizsgálták a közelgő Lengyel-magyar barátság napja alkalmából. A magyarokat testvérországunk leginkább a gulyással, a tokaji borral és – az Eb-sikernek köszönhetően – a focival azonosítja, s nem igazán tartanak minket ügyeskedőnek és hangosnak.

Lucky és Buddha szerint hosszú lesz a tél

2017 feb 3
Megosztás
Kecskeméti Vadaskert

A Kecskeméti Vadaskert örvös medvéi, Lucky és Buddha kibújtak a barlangjukból, és a tavaszias időben az árnyékukat is meglátták. A jóslat szerint még tartani fog a tél, de búsulásra semmi ok, mint ahogyan medvéink is, mi is élvezzük a jókedvet adó napfényt, amely számunkra tavaszt jósol. Lucky és Buddha sokat sétálnak és közben felderítik az olvadó jégtakaró alól előbújó újdonságokat, nagyon tetszik nekik a sok tócsa, amiben előszeretettel pancsolnak.

Árpád-kori falu az északi elkerülő alatt

2016 dec 4
Megosztás
árpád-kori falu maradványai

Egy fejlett településszerkezetű, 12. századi és egy 10. századi, szintén Árpád-kori, valamint egy szarmata település maradványait tárják fel a régészek Kecskemét-Hetényegyházán - tájékoztatta Wilhelm Gábor ásatásvezető régész az MTI-t.

Az északi elkerülő út második ütemének három kilométeres nyomvonalán a régészek három helyszínen végeznek - a májusi próbaásatásokat követően - megelőző feltárásokat. 

Ezer éve alszik kecskeméti földben

2016 okt 4
Megosztás
régészeti feltárás Kecskeméten

Patyi Eszter, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa által végzett régészeti megfigyelés során új szép leletekkel gazdagította a város közgyűjteményét. Az ifjú archeológus ezúttal a 10-11. század fordulóján, Szent István korát közvetlenül megelőző időszakában élt fiatal nő csontvázát és ékszer mellékleteit találta meg egy, a Kecskemét dél-keleti részén  bővülő vállalkozás területén.

Párizsban lett meg a 8 éve Londonból eltűnt macska

2016 aug 2
Megosztás
macska és útlevele

Moon Unitnak, a foltos angol cicának elég kalandos élete lehetett az elmúlt években, bár hogy mivel töltötte ezt az időt, azt senki sem tudja: a macska 8 évvel ezelőtt szilveszteri buli alatt kisurrant gazdája londoni házából, majd szőrén-szálán eltűnt. Ezen a héten viszont csodával határos módon előkerült, méghozzá Párizsból. 

Bronzkori leletek Kiskőrös mellett

2016 júl 26
Megosztás
bronzkori lelet

A Duna-Tisza köze eddigi legjelentősebb középső bronzkori aranytárgyegyüttesének tekinthető - mind mennyiségben, mind minőségben - az a tizenegy arany ékszerből álló lelet, amely Kiskőrös környékéről került elő - tájékoztatta Wilhelm Gábor régész az MTI-t hétfőn. 

Emberi maradványoktól a büntetőeljárásig

2016 júl 14
Megosztás
emberi maradványok Kiskunhalas mellett

Úgy néz ki, mostanában a döglött akták felélesztése van soron a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán. A közelmúltban egy DNS azonosítás során sikerlüt megtalálni egy 11 évvel ez előtti kecskeméti gyilkosság feltételezett elkövetőjét, most pedig a öt évvel ez előtti kiskunhalasi eltűnési ügyet zártak le.

A KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF MÚZEUM A MÚZÉJEN

2016 jún 20
Megosztás
barack pálinka cimke

A június 25-én, szombaton megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakáján Kecskemét több pontján is megmutatja magát a Kecskeméti Katona József Múzeum.

Hogyan?

A Kecskeméti Barackpálinka- és Borfesztiválhoz kapcsolódó, Kecskemét város főterén elhelyezett megállító táblák szakmai anyagát múzeum adja.

A Hírös Agóra aulájában már láthatóak a Kecskeméti Katona József Múzeum Történeti- Néprajzi gyűjteményének kerámia tárgyai, amelyek közvetlenül a kecskeméti bor- és pálinkakultusz tárgyi örökségéből adnak ízelítőt.

Oldalak