Jobbról is, balról is március, meg tizenöt

2014 már 15
Megosztás
Kecskeméti városi ünnepség március 15

Vihar nélkül, békésen zajlottak a 15-i ünnepségek Kecskeméten. Nagy politikusokat nem vonzott a hírös városi kokárdás bandázás. Úgy látszik fentről lefutott meccs a helyi választás.

 

A március 15-i ünnepség Kecskeméten március 14-én késő délután kezdődött az Aradi Vértanúk terén lévő Széchenyi szobornál. Itt az Összefogás pártjainak képviselő és szimpatizánsai jöttek össze egy koszorúzásra, miközben meghallgatták Laskovics Diánát és Király Józsefet a két helyi országgyűlési jelöltet.

Diána, Zombor Gábor kihívója felidézte a negyvennyolcas eseményeket, miközben kihangsúlyozta:

Nemcsak Béccsel álltak ekkor szemben, hanem a magyarországi elit egy részével is. Azokkal a főnemesekkel, akik nem akartak adót fizetni,  akik nem akartak lemondani a jobbágyság idejétmúlt intézményéről. A márciusi ifjaknak  több, kiváltságos társadalmi csoporttal szemben is meg kellett mutatnia, hogy az életképes, a valódi értékeket képviselő eszmék igenis alkalmasak arra, hogy egy új, demokratikus magyar köztársaságot teremtsenek!

Erről szólt március 15-e – tette hozzá. Felidézte, a kecskemétiek már 1848. március 17-én ünnepi közgyűlést tartottak, ahol felolvasták a tizenkét pontot és már ekkor megkezdték a nemzetőrség szervezését, amely aztán az ősz folyamán indult harcba, és a délvidéki harcok során szerzett dicsőséget a városnak. 

Király József élesebb hangú beszédet mondott. Véleménye szerint most nem kell forradalmat kirobbantanunk a hatalom ellen – vannak a kezünkben törvényes eszközök, van lehetőségünk leváltani vezetőinket, ezért fontos, hogy miként döntünk idén április első vasárnapján.

Vasvári Pált idézte, aki szerint: az önkényes hatalom meggyilkolja a nép önérzetét, lombjaitól megfosztja a nemzet életfáját. 

Mi ma egy önkényes hatalom végnapjait éljük - tette hozzá.  Az embereknek elegük van a létbizonytalanságból, a valóságos problémák helyett a kormány által előnyben részesített megalomán, ködszurkáló politikai blöffökből, a jövőkép nélküli túlélés mindennapos gyakorlatából.

Szükség van a változásra! Szükség van arra, hogy az országnak ismét olyan kormányzata legyen, amely megvédi a múlt igazi értékeit,  a demokratikus magyar köztársaság intézményét, az Ázsia felé kacsingató, az országot Európától egyre inkább eltávolítani akaró jelenlegi helyett! 

Szabadságot, egyenlőséget és testvériséget, és demokratikus magyar köztársaságot! - fejezte be beszédét.

Beleszerettünk az idusba

A kecskeméti központi ünnepséget és koszorúzást a városháza bejárata előtt tartották szombaton délelőtt. A Damjanich János Általános Iskola tanulói adtak először zenés, táncos műsort, majd az oszlopok közt addig magányosan megbújt Zombor Gábor tartott ünnepi beszédet.  Felidézte a 1848-as forradalom főbb eseményeit, majd rákanyarodott a mára. Hangsúlyozta: ne feledjünk el soha az önbecsülésünk, a magyarságunkat, az arculatunkat és felhívta a figyelmet az összefogás fontosságára.

Vele párhuzamosan Orbán Viktor beszélt a Budapesten, aki ennél azért egyértelműbb és gyújtóbb volt.

Kijelentette: Mi vagyunk ma a legegységesebb ország Európában. Ma az egység neve április 6. kampányolt a miniszterelnök. Huszonkét perces beszéde szerint ha ma, 166 év után felkapaszkodunk a márciusi magyarok vállára, látható, hogy egy új és nagyszerűnek ígérkező korszak kapujában állunk, amelyen ha Magyarország belép, szabaddá és erőssé válhat.
Szavai szerint a magyarok 1848-ban beleszerelmesedtek március 15-ébe, és azóta nem akarnak kiszerelmesedni belőle.
A magyar nemzet a saját sorsát mindig saját kezében akarja tudni - mondta és úgy fogalmazott: ahogy a természetnek törvénye, hogy tavasszal rügy fakadjon, úgy a magyar történelemnek is törvénye, hogy a szabadságvágy időről időre felszínre törjön.
A tömegben, a színpaddal szemben, a múzeum kerítésén kívül néhány narancssárga zászlót tartottak, amelyen Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök rajzolt képmása volt látható. A zászlókat tartók az MTI tudósítójának azt mondták, hogy az Együtt-Korszakváltók pártját képviselik. Nekik a beszéd után távozóban a tömegből többen azt mondták: Kommunisták! Nem szégyellitek magatokat! Majd megkapjátok április 6-án!

Címke: