Kecskemét bal és jobb kezéből is ettek

2014 jan 6
Megosztás

Fürdő-ügyben káosz. A CIB visszalőtt. A garancia-biztosítékból alvállalkozókat fizettek ki. A közbeszerzést Gyurcsány-közeliek végezték. A Vegyépszer épített. A rezsi nem számított.

 

Ha hétfő, akkor uszodai vizsgálóbizottsági ülés, így volt ez az év első hétfői munkanapján és így lesz ez egészen februárig, amikor is a vizsgáló-bizottságnak be kell számolnia az elvégzett munkáról, amely eddig nem éppen harmonikusan zajlott. A  tagok ugyanis elbeszélnek egymás mellett, jól kitapinthatóan: pártvonalon.

A kormánypárti tagok ugyanis a január 6-i ülésen egyre többször azt hangsúlyozták, hogy egy fürdő, illetve egy fedett uszoda sehol máshol nem nyereséges, miért lenne ez nálunk másképpen. Hozzátették: a másik, a volt fedett uszoda is az volt. 

Ez tény, azért is döntött úgy a városi képviselő-testület még az előző, Zombor-ciklusban, hogy épít egy újat, egy modernebbet, egy takarékosabbat, nem titkolva, az évi csaknem kétszázmillió üzemi veszteségnél kevesebbel bíró létesítményt szeretne. 

Az ábrándjai közt szerepelt az uszoda mellett egy szálloda is, amely a fürdőforgalmat erősítette volna. A testület az előzetes kalkuláció és hatástanulmány hatására még abba is belement, hogy lízingbe építtetti meg az uszodát - pedig pályázati támogatás nélkül még egyetlen közuszoda sem épült hazánkban - és e terhek mellett fogja majd üzemeltetni, mert ezzel együtt is jobban jár majd, mint a régivel. 

Nem így lett. Arányaiban az új ugyanannyi üzemi veszteséget termel - évi háromszázmilliót - és ehhez jön hozzá, a csaknem ugyanennyi veszteségmértékű lízingdíj, húsz éven keresztül, amely a későbbiekben emelkedik.

A kérdés a vizsgálatot kezdeményező képviselőknél az volt, hogy ki ezért a felelős, és történtek-e hibák, visszaélések, hűtlen kezelések a beruházás során. Ennek érdekében a vizsgálandó kérdések közé vették fel a magas szakértői díjak jogosultságát, azt, hogy szabályosan lett-e lebonyolítva az időközben csődbe ment régi kivitelező kiváltása, ki szavatol az üzemeltetés során bekövetkezett hibákért, stb.

A vizsgálóbizottsági ügymenet azonban nagyon nyögvenyelősen halad, a jogász végzettségű Szeberényi Gyula Tamás jó bírói vénával vezeti a tárgyalásokat, nem enged eltérni a tárgytól és konkrét kérdésekre konkrét válaszokat vár, nem megy bele a maszatolásba, a sugallmakba és nem boncolgatja a tagok néholi felkészületlenségét. Ennek ellenére így is sok minden kiviláglik a sötétségből.

Nem volt feladat az energiahatékonyság

A mostani ülésre  meghívták a Kecskeméti Fürdő tervezőjét, Mikó László urat, aki kijelentette, hogy nem volt kiritérium számukra a hatékonyabb üzemeltetés, még határokat sem szabott e témában a megrendelő részükre. Arra a kérdésre, miszerint, miért változott meg fürdő alapterülete és lett kisebb, azt válaszolta: az épület négyzetméterre lényegében megvan, mert az előzetes tervekhez képest a gépészethez nagyobb helyiség kellett, itt bővebb és magasabb lett az épület. Kérdésre hozzátette: úgy emlékszik a régi uszodából hozták át a gázmotort és lett felhasználva az újba.

A tagok végül egyhangúlag kipipálták azt a vizsgálati kérdést, miszerint, az előzetes felvetésekkel szemben a Kecskeméti Fürdő a terveknek megfelelően épült meg. 

A CIB Lízing Zrt. visszalőtt

Hideg zuhany, pontosabban a CIB válaszlevele mosta le Nagypál Sándor alpolgármesternek az előző ülésen tett azon kijelentését, amely így szólt: próbálja végre megérteni a bizottság, ezekhez a boncolgatott kérdésekhez semmi közünk, mert a CIB Lízing Zrt. intézett mindent, ő építette az uszodát, kérte fel a szakértőket és a műszaki ellenőröket, majd, amikor a beruházás elkészült, mi azt átvettük és onnantól kezdve fizetjük a lízingdíjat, ennyi a dolgunk. 

A CIB-levél szerint viszont nekik sincs semmi közük az uszodához, mivel a város, azon belül is az uszodát üzemeltető Hírös Sport Kft. nemcsak a létesítményt, hanem minden szavatossági jogot, követelést, garanciát, díj-visszatartást stb. átvett tőlük, úgyhogy nekik ehhez és az összes ezzel keletkezett problémához nicsen közük, így ahhoz sem, hogy a generál-kivitelező, Mahíd 2000 Zrt. 800 millió forintot követel a városon. Zámbori Péter, a Hírös Sport Kft. ügyvezetője szerint alaptalanul. 

A CIB fenti válaszával dugába dőltek azok az ellenzéki szakértői felvetések, hogy, mivel az új uszoda egy csődtömeg, az egészet adjuk vissza a banknak és üzemeltessék ők tovább.

A CIB Lízing Zrt. továbbá megjegyezte azt is a levelében, hogy volt egy úgynevezett biztosítéki garanciaszámla, amelyet a Hírös Sport Kft. minden egyes kifizetéskor visszatartott és félretett a rosszabb napokra, amelyből a hiányosságokat, illetve a felvetődő javításokat el lehetett később végezni. Ez az összeg a CIB közlése szerint 455 millió 726 ezer 960 forint. Ebből azonban a város, felhasznált 208 millió 80 ezer 851 forintot mégpedig a lázadozó alvállalkozóknak a kifizetésére.

A vizsgálóbizottsági tagok nem feszegették, hogy miként lehet egy jóteljesítési garancia-alapot kifizetetlen vállalkozók zsebéhségének az enyhítésére felhasználni. Így azt sem, hogy mi lett a fenmaradó pénz további sorsa, mivel Zámbori Péter jelezte, hogy ebből a garancialapból náluk úgy jó harmincmillió ha van. Mindenesetre Dobos József tételes elszámolást kért a jóteljesítési-garancia sorsáról.

Biztos visszafizettük a generálkivitelezőnek, hiszen, ha nincs több javítás, a pénz visszajár - mondta Szeberényi Gyula Tamás bizottsági elnök, aztán további kérdés hiányában rákanyarodtak egy másik vizsgálati pontra. 

Nem volt idő újabb közbeszerzésre

Pedig jogos lett volna Szeberényi felvetésére az a kérdés, hogy vajon melyik kivitelezőnek lett visszafizetve a garanciapénz. Ugyanis,  a beruházás közben tönkrement a Mahíd 2000 Zrt. anyacége, a Vegyépszer Zrt., az építkezés leállt, az önkormányzat pedig a folytonosság fenntartása miatt gyorsan kreált egy új generálkivitelezőt egy addigi alvállalkozóból, a helyi síkosságmentesítési feladatokat végző és útépítésekben közreműködő Mega-Sped Kft.-ét.

A bizottsági tagok nem a garanciapénzt, hanem azt feszegették, hogy jogszerűen került-e a Mahíd helyére a Mega-Sped, hiszen az első generálkivitelezőt többfordulós közbeszerzési pályázat és referenciafelmutatást követően válaszották ki.

Szeberényi Gyula Tamás szerint azt mindenki beláthatja, hogy ilyen közbeszerzési eljárásra nem volt idő, mert akkor az uszoda nem épült volna fel, vagy csak nagysokára. Hozzátette: a város felkért egy ügyvédet, amely megállapította, hogy a kivitelezőcsere szabályos. 

Dobos József képviselő szerint viszont az egész uszodai közbeszerzés nem volt szabályos. Felemelt egy papírlapot, amelyet elmondása alapján reggel talált a postaládájában. E szerint, az uszodaépítés pályázati anyagát kikérte az Econ-Trust Kft, amely a bonyolítást is végezte, tehát összeférhetetlen és szabálytalan volt az egész - mondta.

Szeberényi válaszában azt hangsúlyozta, ő ebből a papírból nem ért semmit, erről az Econ-Trust-ról pedig most hall először. Hozzátette: nem biztos, hogy hasznos, ha a képviselő úr mindent idehoz a postaládájából a bizottság elé.

Zámbori Péter pedig hozzátette: nem ez a cég bonyolította a közbeszerzést.

Aztán a bizottsági tagok hosszas beszélgetésbe kezdtek az uszodaüzemeltetés nehézségeiről, miközben Dobos képviselő papírja megért volna egy misét.

Jó a bal, ha nincs jobb

Dobos képviselő titokzatos irata szerint a pályázati anyagot kikérte az Econ-Trust Kft. A cég azonos címen volt akkor bejegyezve (Budapest, Kálmán Imre u. 1.), mint az uszodai közbeszerzést bonyolító Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. Ez utóbbi cégnek akkor Tunyogi László volt az ügyvezetője és fő tulajdonosa, aki egyben többségi tulajdonos az Econ-Trust Kft.-ben is, de a cég kisebbségi tagjai, Lendvai Pál Róbert is fellelhető mindkét vállalkozásban. Tehát egyértelmű a tulajdonosi átfedés a két cég között. Tunyogi egyébként Gyurcsány Ferenc-közeli közbeszerzési szakember, részt vett a híres-hírhedt Kormányzati Negyed előkészítésében és a tervpályázat szakmai monitoringozásában. A lényeg a kecskeméti új uszoda közbeszerzésénél, hogy a pályázat bíráló bizottságában a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. részéről delegálva van Szuhanyik Zoltán szakértő, aki egyben eljár és aláír az Econ-Trust Kft. nevében is, ez pedig már áttöri az etikai határokat. Talán nemhiába lépett vissza menet közben a  másik két pályázói konzorcium, a Strabag, valamint a Magyar Építő által grundoltak, mert látták, hogy ezen a meccsen  nem tudnak labdába rúgni. 

Érdekesség még, hogy mára a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. Hírbörze 95 Kft. lett, az Econ-Trust pedig  Dunhuang 95 Kft. Mindkét vállalkozás címe azonos: Budapest, Hold utca 25. A Hírbörze 95 Kft. ügyvezetője jelenleg egyébként Bonnyainé Gál Ilona, aki korábban a Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára által tulajdonolt Fittelina Kft.-ét vezette.

Kecskemét tehát 2008-ban uszodaügyben lojális volt az akkori kormányhoz, de gesztust tett egy jól kipróbált Fidesz-barát cégnek is, a Vegyépszernek, de mivel az építőipari vállalkozás 2010-re kegyvesztetté vált, nem tudta a beruházást befejezni.

Drága kegy volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címke: