A keresztény közélet jeleseit díjazták

2014 jan 17
Megosztás

Varga László kereszténydemokrata politikus és drámaíró emlékére pénteken este rendeztek ünnepséget a Bozsó Gyűjteményben, ahol átadták a róla elnevezett Keresztény Közéletért Emlékérmet.

Díjazott lett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, valamint Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, Szabó István, a piarista rendház házfőnöke, valamint Tercsi Mátyás, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kecskeméti elnöke.

Az ünnepi rendezvényen Latorcai János mondott beszédet, aki példaként állította a mai politikusok elé Varga Lászlót, aki rendíthetetlenül ragaszkodott kereszténydemokrata elveihez egész életében.
Latorcai János előadásában hosszasan méltatta a jelenlegi kormány munkáját, mondván, sokat tettek Varga László szellemi örökségének a megvalósításáért. Hangsúlyozta, de akad feladat most is bőven, mert rendezni kell a sorainkat azért, hogy az újra összeállt múlt ne térhessen vissza.

A díjkiosztót követően Szabó István, tanár, a piarista rendház házfőnöke mondott záróbeszédet, amelyben nem hajolt le a politika szintjére. Röviden és tartalmasan idézett az Újszövetségből, majd a keresztény életfelfogás fontosságára hívta fel mindenki figyelmét, miszerint, ne magunknak, hanem másoknak éljünk és akkor beteljesedik az életünk.

Varga László politikus, ügyvéd, író 1910-ben született, 2003-ban halt meg. 1947 és 1948 között a Demokrata Néppárt jelöltjeként országgyűlési képviselő, majd a nyugati magyar emigráció egyik vezető képviselője volt. Hazatérése után 1994-től 1997-ig a Kereszténydemokrata Néppárt, 1997-től haláláig a Fidesz jelöltjeként országgyűlési képviselőként dolgozott. 1994 és 2003 között az Országgyűlés korelnöke. 2002 és 2003 között a KDNP elnöke volt.
    

 
Címke: