Lázas ünnepre rontás

2013 dec 8
Megosztás

Megérkeztek az első hibrid buszok, adta hírül az önkormányzat és zengte vele sok média. Örüljünk hát, de egy szennylap nem volna a nevéhez illő, ha egy kicsit nem sírna, nem nyafogna. 

 

Hiszen gondolkozzunk csak el egy kicsit. Mit is jelent ez? Azt, hogy a lerohadt kecskeméti buszpark felét az önkormányzat huszonöt darab, egyenként csaknem 200 millió forint értékű Mercedes hibrid csuklósbuszra cseréli. Meg azt, hogy az egykor rangos és máig vergődő hazai buszgyártásnak végleg befellegzett, Magyarország még esélyt sem adott a felkapaszkodásra, hanem a válságában elrothadó nyugatot választotta partneréül a tömegközlekedésben. 

Mi ez, ha nem nemzetieskedés, látszatpropaganda, ami egybecseng a néhai szocialista Toller László, pécsi polgármester velős odamondásával, miszerint: az Ikarusz megbukott, mint Rottenbiller!  

Tudják hol mondta ezt a történelmi mondatot?  Azon a Fidesz által felállított vizsgálóbizottság előtt, amelyik a pécsi buszbeszerzés körülményeit firtatta, mert úgy nyerte a város által kiírt tendert a Mercedes, mintha ráírták volna. 

A pécsi buszvállalat perei és büntetőeljárása azóta is tart. Az Evobust, akitől Kecskemét is vette a csuklós hibrideket, egyedül Amerikában büntették meg a Kelet-európai korrupciós busztenderei miatt.

Szóval, ahhoz, hogy ezeket a hibrid örömpezsgőket eldurrogtathatjuk, köszönetet mondhatunk Széles Gábor áldásos keze munkájának, hogy esélyt sem adott az Ikarusznak, nehogy a Mercedes konkurenciájává válhasson.

Ne mosolyogjanak, mert bizony konkurenciának nevezhető az a tény, hogy ezek a vén Ikaruszok már több mint három évtizede kormolnak a városban megállás nélkül, elég hozzájuk néhány tehetséges szaki a műhelyben és újra pöccennek,  miközben az új Merci buszok  nem fognak ellavírozni addig, csak ha időközben ugyanannyit, mint az áruk, rájuk nem költöttünk.

Miből gondolom? 

Elég annyi, hogy a kapitalisták intelligensek, mint a patkányok, csak megkóstolják az eléjük rakott eledelt, nem pedig bezabálnak belőle és így, túlélő módon várják a reakciót, a tapasztalatot. Így vannak ezekkel a hibrid buszokkal is. Mindenhol próbaképpen fut belőle egynéhány, de nem flotta. Ha bukunk, csak kicsit bukjunk - vallják. Hisz kiforratlan technológia ez, csak a Japánoknak van tapasztalata egyelőre benne. Ráadásul az elektromos hajtáshoz szükséges tonnányi akkumulátorsort a busz tetejébe építették be, úgyhogy, amikor a Pityu, a buszsofőr, Vastag Csabát dúdolva lazán beleszalad majd a nagy körforgalomba, Isten segítsen bennünket, hogy ne boruljon meg a monstrum. 

De nem károgok tovább, hisz én nem tudok-merek nagyot álmodni. Inkább iszom egy kortyot a pezsgő aljából az egykori Ikarusz mérnökök egészségére.

 

- rajnai -

 

 

 

 

Címke: