Megint napirenden az új uszoda

2013 nov 6
Megosztás

Meddig tart a próbaüzem a Kecskeméti élményfürdőben? - kérdezte a testületi ülésen Király József városatya, majd átadta a polgármesternek az eddig összegyűjtött lakossági panaszok jegyzékét. 

 

 Azért kérdezem, mert bármikor is felszólaltam már az új fedett uszodával kapcsolatban, akkor mindannyiszor azt a választ kaptam, ha majd véget ért a próbaüzem, csak akkor lehet a felmerült problémákra megnyugtatóan választ adni. Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a város legnagyobb saját beruházásában épült uszoda, melynek részleteit még 20 évig fizetjük, azaz unokáink is nyögni fogják, nem az elvárásoknak és többek véleménye szerint nem az előírásoknak megfelelően üzemel.

Elmondta: már az előélete sem úgy sikerült ennek a létesítménynek, hogy az hibátlan működést vetítsen előre. Ugyanis a közbeszerzés egyedüli indulója és természetesen nyertese időközben csődöt jelentett, a kivitelezés folytatására pedig közbeszerzés nélkül egy olyan céget bíztak meg, amely korábban csak útépítéseket, valamint hó- és síkosság-mentesítést végzett. Mindezek eredménye lett ez az uszoda, amely a megnyitása óta számtalan problémával küzd. A gondokat az üzemeltető próbálja palástolni, így például a legutóbbi szokásos karbantartásra való hivatkozással azt, hogy egy nyomóvezeték szétrobbanása vezetett el oda, hogy a nagymedence egy részét újra kellett burkolni. Ez nem karbantartási, hanem garanciális probléma és felveti a kivitelező nagyfokú felelősségét. A 6,5 milliárdba – illetve a lízing miatt kb. 13 milliárdba – kerülő fürdő törlesztésébe túl sokat fizet majd a város lakossága ahhoz képest, hogy sokszor nem zökkenőmentesen tudja használni azt. Ennyi műszaki probléma esetén nem értem, hogy a kivitelezés árában külön költségsoron miért szerepelnek jelentős szakértői díjak, melyek elérik a 150 millió forintot. Kérdem én - mire fordították?

Hangsúlyozta: számtalan kérdés fogalmazódik meg az új uszoda kapcsán, ezért kérem polgármester urat és a közgyűlést, hogy állítsunk fel egy vizsgálóbizottságot arra, hogy a létesítmény valóban az elvárásainknak és a műszaki követelményeknek megfelelően készült-e.A fentiek alátámasztásául a hozzánk eljuttatott lakossági panaszokat összegyűjtöttem és ezennek átnyújtom.

Nagypál Sándor alpolgármester, előzetesen elmondta: negyven éve vízilabdázik így látott már néhány uszodát. Majd annyit tett hozzá Király József felszólalásához, hogy a kecskeméti új uszoda az ország egyik legmodernebb és legjobban ellátott létesítmény, és az eddigi vizsgálatok szerint a főnyomócső hibáját, nem kivitelezői, hanem üzemeltetői hiba okozta. 

Címke: