Mi lett veled kecskeméti Jobbik Mozgalom?

2013 okt 9
Megosztás

Míg a Jobbik országosan kinőtte magát, a kecskeméti szervezet összezsugorodott, pedig értelmiségiek vezette helyi csapat egyre szélesebb körben ismert volt, sok ezren támogatták őket. 

 

A helyiek nem csak az országos szervezet szemében lettek végül szálkák szalonképes szakmai érveikkel, hanem a városvezetésnél is. Az eredmény a mai helyzet lett, miszerint a jobbik Kecskeméten jószerivel nem létezik. Ennek okairól faggatuk a párt néhány egykori főszereplőjét, de többen nem kívántak nyilatkozni, így csak azokat olvashatják, akik végül vállaltak néhány nyilvános gondolatot. 

 

Károlyfalvi József, tanár, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje volt Kecskeméten.

 

Személy szerint nagyon nagyon öröltem annak, hogy a MIÉP belső konfliktusai után ismét megjelent egy nemzeti, jobboldali radikális politikai erő Kecskeméten. 2003 őszétől Varga Zsolt akkori elnök és Boros Gábor megkezdték a szervezőmunkát, a pártéletet. Személyesen sokat segítettem nekik: Trianon-emlékbeszédek, a melegparádé elleni tiltakozás stb. miközben ne feledjük, 2002-2010 az MSZP-SZDSZ ámokfutás ideje volt.

Károlyfalvi a belső konfliktusokról nem kívánt nyilatkozni, de hozzátette: később nagy formátumú értelmiségiek: Tóth Sándor, Kovács Sándor, dr. Kiss Zsolt, Gál Sándor, Illés László csatlakoztak a mozgalomhoz, így a szervezet minőségileg magasabb osztályba léphetett. Mindenkinek megvolt az érdeme, kár hogy nem sikerült integrálni. A 2006-os önkormányzati választásokon  való indulás országosan páratlan teljesítmény volt, szintén sikeres volt a 2009-es  EU-s választás.A 2010 április választásokon a nagyvárosok jó átlagát hoztuk Tóth Sándorral.

Hidegzuhany volt az Országos Elnökség feloszlató határozata 2010 júniusában. A szervezetet pár fiatal szervezte meg Kerekegyházán, ezt az önkormányzati választás kudarca követte 2010 őszén. Azóta lényegében nincs működőképes szervezet városunkban.

Téved bárki, mikor azt hiszi, hogy a 2010-es politikai erőviszonyok közepette győzelemben reménykedhettünk. A helyi nemzeti radikális közélet felépítése volt a célunk, minket bizalmukkal megtisztelő 7300 fő képviselete. Ma is, szinte mindennap megkérdezik ismeretlenek, hogy miért nincs Jobbik Kecskeméten.

Hangsúlyozta: Kimondhatatlanul szükségesek lennének nemzeti tartalmú politikai, kulturális rendezvények, ifjúsági programok és számos probléma felvetése. Ilyenek a városi költségvetés, a közbeszerzések ügyei, a mezőgazdasági termelők, beszállítók, a munkavállalók, a fiatalok segítése, a közbizonság kérdésköre. Senki sem veti fel, hogy kikre kapja a Mercédesz-gyár az állami munkahelyteremtő támogatásokat, németekre, törökökre vagy kecskemétiekre, magyarokra. Magánemberként kellett felvetni a pályaudvar problémáit.

Sajnos, a Jobbik országos vezetése kizárólag a 20-30-as generációban képes gondolkodni, ennek többször kifejezését is adták. Az országosan is igazolódott, hogy ők nem képesek számos probléma megoldására.

 Nem tudom a 2010 nyarától elnök Kovács László építész még funkcióban van-e? Egyedül keveset tud tenni, munkája mellett.

Meglátásom szerint az országos vezetés koncepcionális tévedése idézte elő hogy a kecskeméti Jobbik ide jutott.

 

 

Tóth Sándor tanár, aki szintén képviselőjelöltként indult két alkalommal Kecskeméten, sőt, polgármesteri aspiránsa is volt a pártnak. 

 

Tóth úr nehezen állt kötélnek. Azt mondta, ő bezárta az ajtót és nem kíván a múlttal foglakozni, előre néz és csak a családjával foglalkozik. Hozzátette: a lelkiismerete tiszta volt mindvégig. Elmondta: az országos vezetés sem tudott pontosan arról, hogy miért oszlatták fel a kecskeméti szervezetet, miközben itt minden példásan működött, az ülések, az összejövetelek jegyzőkönyvezve voltak,  a gazdasági elszámolásainkat példaértékűen lekönyvelték. Mindezek miatt nem is tudott a mai napig senki semmi konkrétumot mondani arra, hogy mi volt a baj a kecskmeéti szervezettel, ha csak az nem, hogy mi értettünk hozzá és nem politikai karrierlovagok voltunk. Én minden pártellenfelemmel kezet fogtam, nem engedtem a hőzöngést, a buta utcai demonstárciókat és a gárdafelvonulást. Lehet, hogy ez volt a baj, nem tudom, az eredményeink nem ezet mutatták, hiszen jelentősen megnőtt a támogatóink száma a városban. Belőlünk nőtt ki a megyei szervezet és ez egyik pártnak sem volt jó, féltékenyen néztek ránk felülről. Sajnálom, hogy az emberi gyarlóság miatt ide jutott ez az alapjaiban tiszta és lokálpatrióta társadalmi kezdeményezés. 

Természetesen több embert megkerestünk az akkori csapatból, de elhárították a nyilvánosságot, mondván, nem kifele, hanem befele, egymásra és a küldetésre figyeltek, jó dolgok zajlottak, mindeközben természetesen nem vették észre, hogy egyre több az irigy körülöttük. A rombolásnak ím ez lett az eredménye, de lehet, hogy ez is volt a célja egyeseknek, mert egy valódi konkurenciával kevesebb lett- tették hozzá.

 

 

 

A kecskeméti Jobbik statisztikája

 

Egy párt eredményességét legpontosabb, egzakt módon csak a számszerű statisztika tükrözheti vissza.

Kecskemét politikai palettáján a jobboldali, nemzeti radikalizmus képviseletét 2002-ig a MIÉP jelenítette meg. A MIÉP 2002 után elolvadt, volt önkormányzati képviselői a FIDESZ-hez csatlakoztak. 

A 2003 októberében megalakult Jobbik vette át a jobboldali radikalizmus képviseletét a városban ezt követően. 2006-ig még létezett a MIÉP szervezete, az ez évi országgyűlési választásokon Harmadik út névén pártszövetséget alapítottak.

A 2006 április 9-én tartott országgyűlési választáson a kecskeméti Harmadik út pártszövetség két jelöltje is indult: az 1.-es körzetben Zsikla Győző 1,94 %-os, a 2.-esben Varga Zsolt 2,18 %-os eredményt hozott.

A 2006 októberi önkormányzati választásokon az országban egy kézen meg lehetett számolni, hogy hány helyen indít jelölteket a Jobbik. A megyében egyébként sehol másutt nemigen indultak Jobbik jelöltek, ezért a megyei listán is főként a kecskemétiek szerepeltek. Viszonyítva tehát ez jelentős teljesítmény, bátor fellépés volt.

A Jobbik indított polgármester jelöltet is Tóth Sándor személyében, ő 0,74 %-ot ért el.

Az önkormányzati választásokon ekkor 19 egyéni körzetben lehetett jelölteket indítani, ezenkívül 13 kompenzációs listás helyet lehetett szétosztani. A 49,98 %-os részvételi arány mellett megszerzett 667 szavazat egy listás helyhez szükséges arány mintegy felét jelentette.

Emlékeztetőül azért érdemes áttekinteni a jelöltek nevét körzetenként és százalékos eredményüket: 1. dr. Kiss Zsolt: 2,00, 2. Sáringerné Nagy Éva: 0,73, 3. Nagy Zoltán: 3,40, 4. Kovács Sándor: 1,05, 5. Lakner Zsolt: 1,54, 6. Kocsó József: 1.07, 7. Boros Gábor: 1,97, 8. Polgári András: 1.61, 9. dr. Wolfárt Mária: 1,68, 10. Tóth Sándor: 2,02, 11. Ágostonné Bokros Ildikó: 0.62, 12. Bede Béla: 1.98, 13. Gál Sándor: 1.79, 14. Varga Zsolt: 3.69, 15. Nagy Gábor: 1.83, 16. Bercsémyi Mariann: 0,97, 17. Juhász Zsuzsanna: 1.25, 18. Illés László: 1.88, 19. nem volt jelölt,

Ez akkor országosan páratlan, bátor fellépés jó szervezőmunka eredménye volt. A közhangulat ekkor még csak ilyen mértékben fordult a Jobbik megoldási javaslatai felé. Ezért természetesen nem hasonlítható ez az eredmény a továbbiakkal.

Jelentős előrelépés következett be 2009 júniusára: az EU-választásokon a kecskeméti Jobbik 11,49 %-ot ért el, mintegy 3 %-kal kevesebbet az országos aránynál, ezáltal a harmadik politikai erő lett. A választási részvétel országosan 36,31 % volt, Kecskeméten is hasonló.

A 2010 április 11-én tartott országgyűlési választásokon Kecskemét 1. választókörzetében dr. Károlyfalvi József 3. lett, 11,21 %-os eredménnyel, megelőzve az LMP jelöltjét. A 2. körzetben Tóth Sándor 15,00 %-os eredménnyel szintén harmadik lett, megelőzve a MIÉP jelöltjét.

A kecskeméti Jobbik történetében ekkor újabb, második vezetői fordulat következett be. Az első az volt, hogy az alapító elnököt, Varga Zsoltot 2009-ben Tóth Sándor váltotta fel, majd 2010 júniusában az Országos elnökség feloszlatta a kecskeméti szervezetet, mely júliusban Kerekegyházán újjáalakult, elnöke Kovács László lett.

Nem volt eredményes a 2010 októberi önkormányzati választáson a szervezet: nem sikerült polgármester-jelöltet állítani, a 15 egyéni választókörzetben csak négyben sikerült jelöltet állítani. Eredmények: 6. Boros Gábor 8,81 % 4. hely, 11. Polyák Imre 7,98 % 3. hely, 12. Vágó Csaba 7,99 % 3. hely, 15. Polgári András 3,54 % 5. hely. Listaállításhoz 8 egyéni jelölt kellett volna. Csak a 11. és a 12. körzetben sikerült megelőzni az LMP-t, a másik kettőben nem. A fenti eredmények forrása a valasztas.hu honlap, ahol az adatok ellenőrizhetőek.

A kecskeméti Jobbik most új vezetőválasztás, nekifutás előtt áll. Hogyan tovább?                  

 

 

 

 

 

 

 

Címke: