Pénzt osztott a pápa a hajléktalanoknak

2014 ápr 20
Megosztás
Ferenc pápa lábat most

Üdvözletet és fejenként 50 euró készpénzt tartalmazott az a boríték, amit római hajléktalanok kaptak az éjjel Ferenc pápától. A szentatya tíz embert keresztelt meg, külföldieket is.

 

A Szent Péter bazilika teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világították meg. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter bazilika három napja néma harangjai is.

Beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, a krisztusi feltámadással a szeretet melege és fénye éledt fel. "Ezt vigyük el mi is a világ legtávolabbi részére is fivéreinket és nővéreinket segítve!" - hangoztatta a pápa.

A virrasztáson a hagyomány szerint az egyházfő tíz személyt részesített a keresztség, első áldozás és bérmálkozás szentségében. A legfiatalabb közöttük hét éves, a legidősebb 58 éves volt. Olaszországból, Franciaországból, Fehéroroszországból, Szenegálból, Libanonból és Vietnámból érkeztek.

A Vatikán szombaton bejelentette, hogy miközben Ferenc pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a keresztutat vezette, két bizalmasa, Konrad Krajewski pápai főalamizsnás és Diego Ravelli pápai szertartásmester végigjárta a Termini római központi vasúti pályaudvaron éjszakázó hajléktalanokat és mindegyiküknek egy-egy borítékot adott át. Ebben a pápa húsvéti üdvözlete volt és fejenként 50 euró (több mint 15 ezer forint) készpénz. Ugyanezt kapták egy másik római pályaudvaron, valamint a Santa Maria Maggiore bazilikánál levő hajléktalanok is. A Vatikán nem közölte, hogy hány ember részesült segítségben. Karácsonykor Ferenc pápa tömegközlekedési jegyeket és telefonkártyákat küldött a római hajléktalanoknak.

Húsvét vasárnap Ferenc pápa ünnepi szentmisét mutat be a Szent Péter téren. Délben Urbi et Orbi áldást ad.

Húsvéti beszéd

A világot sújtó éhezés és a konfliktusok leküzdését, a védtelenek és kizsákmányolt emberek védelmét szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondott beszédében.

Ferenc pápa olasz nyelvű húsvéti beszédében az Úr segítségét kérte, hogy leküzdjék "az éhezés csapását", amelyet a konfliktusok csak súlyosbítanak, de súlyosbít "a cinkosságunkkal folyó hatalmas pazarlás" is.

Az egyházfő a védtelenek, a gyermekek, a nők és az idősek védelmét sürgette, ők gyakran kizsákmányolás áldozatai, és magukra vannak hagyva.
Szólt a Guineát, Sierra Leonét és Libériát sújtó Ebola-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik a "gondatlanság és végletes szegénység" miatt terjedő betegségek áldozatai.
Ferenc pápa vigaszt kért azoknak, akik akaratuk ellenére szeretteiktől elválasztva töltik a húsvétot, a világ különböző térségeiben túszul ejtett laikusoknak és egyháziaknak, a hazájukat jobb jövő reményében elhagyó bevándorlóknak, akik nem mindig gyakorolhatják szabadon vallásukat.
A hagyományos húsvéti békeüzenetben az egyházfő az összes "nagy és kicsi, régi vagy új" háború befejezését sürgette, Szíriában humanitárius segítséget a konfliktus miatt szenvedőknek, és bátorságot a szemben álló felek között a "túl régóta várt" béketárgyalásokhoz.


Vigaszt kért az iraki testvérháborúk áldozatainak. Úgy fogalmazott, erősödjenek az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindulásával támasztott remények. Békét szorgalmazott a Közép-afrikai Köztársaságban, és a terrorista akciók és erőszak sújtotta Nigériában és Dél-Szudánban. Testvéri megbékélést sürgetett Venezuelában. A megbékélést célzó kezdeményezéseket ösztönzött Ukrajnában, hogy "az összes érdekelt fél, a nemzetközi közösség támogatásával, minden erőfeszítést megtegyen az erőszak megakadályozására, és az egység és párbeszéd szellemében építse az ország jövőjét". Ferenc pápa beszéde után Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és az egész világra. Vasárnap délelőtt ünnepi misét mutatott be a Szent Péter téren.
A napsütötte és virágokkal díszített Szent Péter tér és a Vatikán környéke a zsúfolásig megtelt hívőkkel és turistákkal. Olaszok és külföldiek tömött sorokban álltak a Szent Péter tértől az Angyalvárig.
A Vatikán több mint 200 ezresre becsülte a tömeget. Az embereket megerősített biztonsági szolgálat terelte, de néhol a zsúfoltság miatt a betegeknek vagy rosszul levőknek fenntartott biztonsági folyosók is eltorlaszolódtak. A mobiltelefonos és internetes szolgáltatás akadozott. Az olasz hatóságok szerint ez volt a főpróbája XXIII. János és II. János Pál pápa április 27-i szentté avatásának, amelyre hasonló zarándoktömeget várnak csak a Szent Péter térre és a Vatikánnal szembeni sugárútra. Ugyanekkora esemény volt II. János Pál 2011-es boldoggá avatása is, amely problémamentesen zajlott le. 

Új stílus

Ferenc Pápa a pápasága másnapjának reggelén elhagyta a Vatikánt, és szűk kísérettel, a pápának fenntartott, SCV1 rendszámú Mercedes helyett a vatikáni csendőrség egyik autóján ment a római Santa Maria Maggiore-templomba imádkozni. Ott arra kérte a biztonságiakat, hagyják nyitva a templom ajtaját, hogy a hívők szabadon beléphessenek. Ezt követően elment abba a római egyházi vendégházba is, ahol a konklávéig lakott, és személyesen fizette ki a számlát. Ferenc pápa személyi titkárra sem tart igényt, legszívesebben testőr nélkül és gyalog közlekedik. A biztonsági szolgálatnak egyelőre szoknia kell a pápa újfajta szokásait, azonban Vatikán szóvivője kijelentette: a biztonsági szolgálatok vannak a pápáért, és nem fordítva.

I. János Pál és XVI. Benedek piros pápai lábbelije helyett Ferenc pápa használt fekete fűzős cipőt visel. Szombaton – a sajtó munkatársaival tartott találkozó után – gyalogosan sétált vissza az audienciateremből a Szent Márta-házba. 

Vasárnap kisétált a vatikáni Szent Anna-kapun a római utcára, hogy az ott összegyűlt tömeget üdvözölje. Elárulta, hogy legszívesebben kerékpárral és metróval közlekedne, de tudja, hogy pápaként ezt már nem teheti. Ahogyan a sajtóban megjelent fotó bizonyította, a konklávéról is a többi bíborossal együtt busszal tért vissza a Szent Márta-házba. Azóta is ott lakik, annak menzáján étkezik annál az asztalnál, ahol éppen helyet talál.

“Új pápa, új stílus. Még nekünk is hozzá kell szoknunk" – mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, megjegyezve, hogy az egyházfő a vatikáni biztonsági szolgálatnak és az újságíróknak is "sok munkát fog adni". "Sokat dolgoztatok, ugye?" – kérdezte a sajtó képviselőitől Ferenc pápa, aki hagyta, hogy az őt személyesen üdvözlő újságírók hozzáérjenek, átöleljék, megcsókolják. 

Az általa testvéreknek és nem uraknak nevezett bíborosok is hasonló közvetlenséggel köszöntötték, amikor pénteken a Kelemen-teremben fogadta őket.

"Ez a pápa nevet, gesztikulál, improvizál, előre megírt beszédek helyett anekdotákat mond, és személyes tapasztalatairól beszél. Nem titkolja, hogy fociszurkoló, szereti a tangót, és menyasszonya is volt. Felhívta telefonon barátait, a megválasztásához gratuláló argentin fogorvosát is visszahívta, még a konklávén történtekről is nyíltan beszélt" – írták az újságok.

Hírösvény - MTI - DW.de

Címke: