A Távhőszolgáltatás Napja Kecskeméten

2017 ápr 13
Megosztás
A kecskeméti Termostar Kft. munkavállalói

Április 12-én – csatlakozva a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége programsorozatához – Kecskeméten a TERMOSTAR HŐSZOLGÁLTATÓ Kft. is megrendezte a Távhőszolgáltatás Napját.

A rendezvény célja: hasznos ismereteket nyújtani arról, hogy miért jó, miért érdemes a távfűtéses lakásokban élni. A hazai távhőszolgáltatók ezen a napon gyerekek és családok részvételével, közösségi programokon keresztül ismerhették meg a környezetbarát, biztonságos és kényelmes távhőszolgáltatást. 

A Távhőszolgáltatás Napján két helyszínen kapcsolódhattak be az érdeklődők a távhőt bemutató közösségi programokba.

Az Akadémia körúti fűtőműben – nyílt nap keretében – szakavatott kollégák kíséretében iskolások és felnőttek is tehettek egy interaktív túrát a távhő-előállítás központjában. A másik helyszín a Hírös Agóra - volt művelődési központ a Deák téren - kamara termében kézműves foglalkozások zajlottak gyerekeknek. A termet az óvodásoknak „LÉPJ ZÖLDET” címmel kiírt színező verseny pályamunkái, valamint a Piarista és a Református Általános Iskola felsőseinek a „100 ÉV MÚLVA IS LESZ TÉL” c. pályázatai díszítették.

Ezzel egy időben ugyanitt szakmai fórum zajlott a közös képviselőink, a szakmai szervezetek, valamint a fogyasztók körében: „LÉPJ ZÖLDET! A FAAPRÍTÉK NYOMÁBAN” címmel. 

A fórumot Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester nyitotta meg, majd Horváth Attila, a TERMOSTAR HŐSZOLGÁLTATÓ Kft. ügyvezető igazgatója a kihívásokról, a versenyképesség fenntartásáról és a jövő feladatairól beszélt. Elmondta: a szolgáltató több oldalról is dilemmák elé van állítva. A legfontosabba ezek közül: a gázellátás bizonytalansága, a környezetvédelmi kérdések, az országos légszennyezettségi problémák. Hozzátette: ebben az évben a tulajdonosi döntés alapján újabb pályázatokat nyújtanak be, amelynek eredményeképpen egy faapríték-fűtőművet szeretnének létrehozni csökkentve ezzel is a gázfüggőségünket. A beruházás több mint kétmilliárd forint értékű lenne, e mellett több mint egymilliárdot szeretnének elnyerni a további energia-korszerűsítési feladatokra.

Kecskemét szeretne létrehozni úgynevezett zöld városrészeket, javítva a környezetszennyezési mutatókat. Ennek lényege, a korszerű, szigetelt és nyílászárócserélt házak, illetve a távfűtés. Az új fogyasztók belépésével ( Fókusz Társasház, Lordok Háza, Aranyhomok Business Hotel) egy ilyen zöld városrésszé vált már a központ.

Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz)

Az 1993-ban megalakult szervezet ma 67 település távhőszolgáltatójának érdekeit képviseli. A tagvállalatok szakemberei – a minősített beszállítókkal együtt – rendszeresen megosztják egymással gondjaikat és a legjobb gyakorlatokat. Mostanában a 2020-ig tervezett mintegy 80 milliárd forintnyi energiahatékonysági, a levegőtisztaságot szolgáló beruházások előkészítésén munkálkodnak. 

A MaTáSzSz kezdeményezésére a távhőszolgáltatók minden év tavaszán megrendezik a Távhőszolgáltatás Napját.  

Európában a távhőszolgáltatás manapság a reneszánszát éli. A fejlett államokban már igazolódott, hogy a megújuló energiák szabályozott keretek között történő hasznosítása többszörös gazdasági, társadalmi és környezeti előnyt jelent. A megújuló energia felhasználásával a gázfüggőség megszűnhet. A térségben termelt energianövények felhasználása gazdaságosabb, mint a több ezer kilométerről ideszállított földgáz, csökkenhet a távhő ára, nőhet a versenyképesség, bővülhet az igény szolgáltatásainkra. Ez az egyik kulcsfeladat annak érdekében, hogy Kecskemét élhető európai város maradhasson. 

A KECSKEMÉTI TERMOSTAR HŐSZOLGÁLTATÓ Kft. hosszú évek átgondolt fejlesztési munkáinak köszönhetően megbízható szolgáltatóként működik, és közel 40 ezer embert lát el fűtési és használati melegvízzel.