Tomori Pálról nevezik el a Kalocsai Duna hidat

2024 május 2
Megosztás

Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek kezdeményezésére Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, a mohácsi csata magyar seregének vezéréről nevezték el a Kalocsát és Paksot összekötő újonnan épülő Duna-hidat, amelynek műszaki átadására a tervek szerint májusban kerülhet sor. A kivitelező a Duna Aszfalt Zrt.

Bábel Balázs érsek a híd Tomori Pál kalocsai érsekről történő elnevezését több mint egy évvel ezelőtt, elsőként kezdeményezte Font Sándor országgyűlési képviselő közreműködésével Lázár János építési és közlekedési miniszternél, az érseket az elnevezés ügyében Zsigó Róbert és Nagy János államtitkárok is támogatták. Később a Kalocsai Építészeti, Értékvédelmi, Urbanisztikai Társaság is ezt a nevet javasolta.

Tomori Pál kultuszát minden évben érseki szentmisével, illetve Kalocsán, a Szentháromság téren álló Tomori-szobornál megrendezett ünnepi műsorral egybekötött koszorúzással tartja elevenen a főegyházmegye.

Bábel Balázs érsek Tomori Pál 500 évvel ezelőtti székfoglalásának alkalmából 2023-ban több, a nagy előd életművét bemutató előadást is tartott. Érseki felkérésre Szentmihályi Szabó Péter író ötfelvonásos dráma formájában dolgozta fel a hős kalocsai érsek mozgalmas életútját, aki a mohácsi csatában, a magyar sereg fővezéreként 1526. augusztus 29-én vesztette életét. A mű 2014-ben jelent meg a Szent István Társulat gondozásában.

A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa–Paks új Duna-híd a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán.