10 éves a Wojtyla Barátság Központ

2015 okt 15
Megosztás
Az emléktábla leleplezése

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete leplezte le szerdán az évforduló alkalmából állított emléktáblát.

 

Hatalmas, már-már erőn felüli munkába vágtak bele tíz éve a Wojtyla Barátság Központ megálmodói, akiknek sikerült egy különleges intézményt létrehozni - mondta a központ fennállásának 10. évfordulóján rendezett szerdai ünnepségen a Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

- Ne féljetek" - kezdte első pápai szentmiséjét 1978-ban Karol Wojtyla, akinek II. János Pál pápaként elmondott üzenete akkor és azóta is sokak lelkét megérintette és a ma embere számára is nélkülözhetetlen útravaló - jelentette ki Herczegh Anita. 

A köztársasági elnök felesége az eseményt követően arról beszélt: erre a lelki megerősítésre napjainkban is nagyon sok embernek van szüksége. Rámutatott: a szentté avatott pápa üzenetét komolyan véve hatalmas, már-már erőn felüli feladatba vágtak bele a barátság központ megálmodói, akiket áldozatos munkájuk mellett hitük is segített terveik valóra váltásában. Az alapítók különleges intézményt hoztak létre, melyet a humánum és a közvetlen emberi gesztusok jellemeznek - tette hozzá. 

Az eseményen jelen volt Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek aki szerint a keresztény ember egyik legfontosabb küldetése Isten irgalmasságát hétköznapi tettekre fordítani. 

Kecskemét és a Wojtyla Barátság Központ különleges "töltettel" járul hozzá mindehhez - fogalmazott, majd Teréz anya szavait idézve emlékeztetett: amit ez a ház és az önzetlenül benne dolgozók adni képesek, az csepp a tengerben, ám ha nem volna, az a csepp is hiányozna a tengerből.  

MTI Fotó: Ujvári Sándor