11 évre ítélték a tizenöt éves anyagyilkos fiút

2023 nov 7
Megosztás

A Kecskeméti Törvényszék 11 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt egy 15 éves fiatalkorú férfit, akivel szemben emberölés és kifosztás miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Az ítélet lényege szerint a vádlott édesanyja 2022. augusztus 19. napján munkavégzés miatt Ormosbányáról Fülöpjakabra költözött az élettársával. Erre figyelemmel megkérte a vele régóta baráti, bizalmas viszonyban lévő és a vádlottat születése óta jól ismerő barátját, hogy a távolléte alatt gondoskodjon a fiáról. A sértett 2022. szeptember 12. napján kérelmet terjesztett elő a Kazincbarcikai Járási Hivatalnál azért, hogy a vádlottat a barátja a családjába fogadhassa. Ezt a döntését a vádlott nehezményezte, úgy érezte, hogy az édesanyja elhanyagolja őt.

A vádlott egy iskolai verekedésben felmerült szerepe miatt 2022 szeptemberében a vele rendszeres kapcsolatban álló szociálpedagógusnak visszatérően ölési szándékáról számolt be, közölve, hogy „leszámol mindenkivel, aki bántotta”, de „ártatlan áldozatok” megölése is folyamatosan foglalkoztatta. Mások előtt is kategorikusan hangoztatta, hogy „az ölés a küldetése”, rajzainak állandó témája a vér, a fájdalom, valamint a halál és az ölés volt. 2022. őszén készített egy „halállistát” is, amelyen első helyen az édesanyja volt.

Az édesanyja a családba fogadás iránti kérelmét végül 2022. november 8-án visszavonta és a vádlottat magához vette.

2022. december 12. napján nem ment iskolába, hanem a közös otthonukban lesből támadt a hazaérkező édesanyjára egy fejszével oly módon, hogy az eszközzel két alkalommal ütött a nő fejére, aki azonnal életét vesztette. Ezt követően a holttestet az ágyba fektette és betakarta, majd magához vette a sértett értékeit (pénz, bankkártya, mobiltelefon), aztán – miután az emberölés nyomait eltüntette - távozott a lakásból.

Mivel az emberölést előre eltervezte, a cselekmény részleteit alaposan átgondolta, így a bíróság azt állapította meg, hogy előre kitervelten követte azt el. 

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség súlyosításért, a vádlott és a védő pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést.