150 éves a magyar-japán diplomáciai kapcsolat

2019 feb 17
Megosztás

Igazán különleges élményben lehetett része azoknak, akik személyesen vehettek részt a napokban Fukushima Koka ikebana-művész bemutatóján. A szemet gyönyörködtető és lelket felemelő programra ünnepélyes keretek között került sor a Magyar Tudományos Akadémia épületében a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából. 

A programot őexcellenciája Sato Kuni nagykövet asszony nyitotta meg köszöntőbeszédével, melyet követően a hagyományos japán virágrendezés művészetének legjavával volt módunk megismerkedni. A bemutató során különböző jellegű alkotások születtek, de mindegyikük tökéletes kompozícióként tündökölt az est folyamán. A növények mérete, színe, hajlékonysága, fajtája mind fontos tényező volt az összkép kialakításában, ám mindvégig tökéletes egyensúlyban maradtak. Fukushima Koka asszony ezen kívül megkülönböztetett hangsúlyt fektetett a magyar-japán kapcsolatok kifejezésére is a kompozíciókon keresztül, melyeket különböző módokon – például a virágok színeinek összehangolásával – valósított meg. 


A bemutatót követően a vendégeknek lehetősége nyílt megkóstolni néhány hagyományos japán ételt és italt, miközben az elkészült műveket közelebbről is megtekinthették. 
A programról minden résztvevő maradandó, szép élményekkel távozott.

A rangos rendezvényen Kecskemétről részt vett  Király József, a Kecskemét-Aomori Baráti Kör tiszteletbeli elnöke, valamint Dr. Kovács Katalin titkár asszony és Gál Klaudia, a Kecskeméti Animko Klub vezetője