185 milliárdos beruházással bővít a Mercedes Kecskeméten

2016 ápr 29
Megosztás
alapkő-letételi ünnepség a Mercedes gyárban Kecskeméten

A Mercedes-Benz 185 milliárd forintos beruházást jelentett be pénteken Kecskeméten. A helyi gyár az új generációs kompakt autók gyártásával bővíti tevékenységét.

Az összegből 2018-ig új karosszériaüzem épül, a magyarországi telephely hatékony és innovatív berendezésekkel bővül.

 A 99 ezer négyzetméter alapterületű új, csúcstechnológiával felszerelt karosszériaüzem felépítésére 80 milliárd forintot fordít a Mercedes-gyárat üzemeltető Daimler AG. A teljes beruházás keretében a már meglévő üzemekben is fejlesztések történnek, bővül a kapacitás.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. mintegy 4000 embernek biztosít munkahelyet, 2015-ben a kecskeméti gyár több mint 180 ezer kompakt autót gyártott. A cég 2015 év végéig 320 milliárd forintot fektetett be Kecskeméten.

A Mercedes számára a legjobb választás, hogy Magyarországot és Kecskemétet választotta legújabb beruházásának helyszínéül a külgazdasági- és külügyminiszter szerint.

- A legjobbat, vagy semmit - szól a Mercedes jelmondata, a cég a legjobb mellett tette le voksát, amikor Magyarországot és Kecskemétet választotta - fogalmazott Szijjártó Péter.

Úgy vélte, a beruházás annak bizonyítéka, hogy a kormánynak érdemes volt egy olyan gazdaságpolitikába belevágnia, melynek célja, hogy Magyarország a magas hozzáadott értékű tevékenységek európai központja legyen.

A miniszter szerint az alapkő egyben mérföldkő is, a beruházási programmal a Mercedes és Magyarország együttműködése teljesen új dimenzióba lép. A most induló, 185 milliárd forintos fejlesztéssel a német cég magyarországi beruházásainak összértéke meghaladja az 500 milliárd forintot - húzta alá.

Az alapkő-letételi ünnepségen részt vett Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere és Michael Göbel, a Mercedes-Benz kompakt autók termeléséért felelős nemzetközi vezetője.

Fotó: Újvári Sándor - MTI