200 helyszínen zajlik a Kulturális Örökség Napjai

2023 szep 14
Megosztás

Ez évben szeptember 16-án és 17-én kerül megrendezésre a Kulturális Örökség Napjai, amelyet idén először az Építési és Közlekedési Minisztérium szervez. Számos helyszínen lesz lehetőség – sok esetben máskor nem is látogatható – műemlékek ingyenes megtekintésére, gazdag programkínálat keretében. A program, összhangban a Magyar építészetről szóló törvénnyel tanúsítja, hogy a nemzeti kultúra részét képző pótolthatatlan épületeket, műemlékeket és alkotásokat meg kell óvni, tisztelettel és szakértelemmel szükséges megközelíteni.

Az egész Európában megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjának a jelentősége évről-évre növekszik mind a résztvevő országok és ingyenesen látogatható helyszínek, mind a látogatók számát tekintve. Hazánk szinte a kezdetek óta különböző központi témák előtérbe helyezésével igyekszik a gazdag épített örökség egy-egy területére ráirányítani a figyelmet, hogy érdeklődési körtől függetlenül mindenki számára átélhető legyen, hogy milyen gazdag az építészeti örökségünk, műemlékállományunk. 

Az idei év témája a „Velünk élő örökségünk” arra hívja fel a figyelmet, hogy műemlékeink és történeti épületeink a mindennapjaink részei, meghatározzák identitásunkat, közérzetünket, és bepillantást engednek elődeink gondolkodás – és életmódjába és értékei akkor hasznosulnak, ha nem holt épületként kezeljük őket, hanem körültekintően, illő tisztelettel, de használjuk azokat. Emellett azt kívánja hangsúlyozni, hogy megőrzésük, jókarbantartásuk valamennyiünk közös érdeke, közös felelőssége.

A rendezvény sajtótájékoztatóján Lánszki Regő, országos főépítész és építészeti államtitkár beszédében kiemelte: „Hisszük, hogy az épített környezet védelme nemzeti összetartozásunkban biztos alapot jelent, hogy önmagán túlmutatva a találkozás és önazonosság tere lehet”. Ezt szolgálja az ősszel a parlament elé kerülő Magyar építészetről szóló törvény is, amely a műemlékek vonatkozásában megteremti az egységes szemléletű, országos műemléki rendszert, amelynek keretében 2025-ig elkészül a teljes műemléki felülvizsgálat, illetve a műemlékek megóvása és hasznosítása érdekében ösztönző- és támogató rendszert hív életre. 

Olyan – a hétköznapokban zárt – épületeket nyitnak meg a nagyközönség számára, mint a budavári Sándor-palota, a Belügyminisztérium Széchenyi téri székháza, a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Levéltár, illetve a mosonmagyaróvári Habsburg-kripta. Emellett ingyenesen látogathatók lesz számos, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által üzemeltetett vár és kastély.

A szervezők továbbra is várják az eseményhez csatlakozni kívánó helyszínek jelentkezését. A hétvége részletes programjáról és helyszíneiről a http://oroksegnapok.gov.hu/ weboldalon található bővebb információ. 

A Kecskeméti Városháza is látogatható 

A szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz – a Cifrapalota mellett – idén a felújított kecskeméti Városháza is csatlakozott.

Az esemény keretében szeptember 17-én, vasárnap 10.00, 14.30 és 16.30 órától ingyenes épületvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. 

A jelentkezéseket a kko.kecskemet@gmail.com email címen várjuk a résztvevők nevével, valamint az időpont megjelölésével.

A jelentkezéseket érkezési sorrendben fogadjuk, 30 fő/csoport létszámig.

A séta a Városháza főbejáratától indul, gyülekező a kezdési időpont előtt 10 perccel.

A Kulturális Örökség Napjai programsorozatról a www.oroksegnapok.gov.hu oldalon, a Kecskeméti Városháza programjairól a http://oroksegnapok.gov.hu/helyszin/1321 oldalon tájékozódhatnak.

Cifrapalota

"Műemlékeink, történeti épületeink velünk élnek, életünk szerves részei, színhelyei, emlékeink őrzői, identitásunk alkotóelemei. Fennmaradásuk érdekében azonban elengedhetetlen, hogy szeressük, gondozzuk, karbantartsuk, méltó módon használjuk őket és megfelelő tisztelettel, szakértelemmel nyúljunk hozzájuk.
(...) Azért, hogy igazán otthon érezhessük magunkat hazánkban, nekünk is tennünk kell: ismerjük meg közös épített örökségünket, mert szeretni és védeni csak azt tudjuk, amit ismerünk is."
A Kulturális Örökség Napjai alkalmából, a hétvége során a Cifrapalotába ingyenes belépést biztosítunk!