3 év 6 hónap börtön kapott a kecskeméti felszámolóbiztos

2019 már 13
Megosztás

Távollétében, vesztegetés elfogadásának bűntettéért,  3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a a Kecskeméti Járásbíróság, dr. Vétek János tanácsa,  H. Tünde egykori kecskeméti felszámolóbiztos, mert borítékban elfogadott 850 ezer forint vesztegetési pénzt azért, hogy több millió forintot kivonjon egy felszámolási eljárásból.

Az eset már több mint hat éve történt.

Az ügy főszereplője egy nyíregyházi nagy vállalkozó, Nyíregyházi Spartacus Football  Club volt elnök-tulajdonosa, Sziky Gyula, mint ötletgazda azt tanácsolta üzlettársának, téves utalás címén próbáljon meg kimenteni pénzt a felszámolásba fordult cégéből. Ez ugyanis, ha valós, nem tartozik a felszámolandó vagyon közé. A perbéli esetben azonban nem volt szó téves utalásról, mert szakszerűen, szerződéssel és számlával utalt a cég, a tévedést utólag próbálták megkonstruálni, a felszámoló pedig asszisztált ehhez. Meg sem kereste az utaló céget, hogy valóban fenn áll-e a téves utalás ténye. Sziky és üzlettársa a csődbűntettért, valamint a vesztegetésért 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért és a tikosszolgálati bizonyítékok felhasználásáért fellebbezett.

A per érdekessége, hogy Vétek János bíró a bizonyítékok sorából kizárta a titkosszolgálati anyagokat, azért, mert igaz, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat Sziky Gyulára indítványozta a lehallgatást, de nem ezen bűncselekmények miatt, a másik két vádlott pedig nem kapcsolódik ahhoz az ügyhöz. Vétek bíró ugyanezzel az indokkal rekesztette ki a lehallgatási anyagot Sziky másik ügyében is. Ebben Kiss Szilárd, moszkvai mezőgazdasági szakdiplomata és Gellért Imre, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori elnöke volt még vádlott. Ez ügyben mindhármukat felmentette, mert más bizonyíték a lehallgatáson kívül nem állt rendelkezésre a vesztegetési ügyben.

A lehallgatási anyagokat mindkét ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség koordinálta és hasonlóképpen járt el más nagyobb büntetőügyekben. Ha helytállóak Vétek bíró indokai, akkor az több ügyre is kihat, ki kell rekeszteni majd a bizonyítékok sorából a lehallgatásokat, amelyek manapság egyre jobban felértékelődtek, mint bizonyíték. Sőt, a már befejezett ügyekben is -  amelyekben egyedül lehallgatás miatt lettek elítélve vádlottak -, hozhat perújrafelvételi eljárást a precedens döntés. 

Sziky ellen még egy 350 millió sikkasztási ügy áll ítélet előtt, attól függően, hogy a Kecskeméti Törvényszék másodfokú tanács miként ítéli meg a lehallgatások felhasználhatósága tekintetében Vétek bíró indokait.