5 év 6 hónap börtön Biszku Bélának

2014 május 13
Megosztás
Biszku-per ítélethozatala

A 92 éves Biszku Béla volt állampárti vezetőt az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt öt és fél év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen kedden.Leghamarabb 96 évesen szabadulhat.

Perbeszédében az ügyészség életfogytiglant, a védő felmentést kért. A vádlott érdemi vallomást mindvégig nem tett, de bűnösségét tagadta.

A vád szerint Biszku Béla az állampárt tagjaként a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában. A karhatalom kegyetlen leszámolásokat hajtott végre, halálos áldozatokat követelő sortüzeket adott le. Biszku Béla az ügyészség szerint azért nem intézkedett a felelősségre vonás érdekében, mert a sortüzekre a szűkebb pártvezetés más tagjaival együtt ő adott utasítást.

Biszku ügyvédje, Magyar Gábor védőbeszédében kifejtette: a Biszku elleni eljárás csak a Fidesz 2010-es kormányváltása után indult el, hiszen semmi sem indokolta, hogy az elmúlt 25 évben vádat emeljenek Biszku ellen. Felemlegette a „mindenféle” történelemkutató intézetek létrehozását, a tankönyvek lecserélését, és idézett az Alaptörvény preambulumából is, hogy bebizonyítsa: a kormány újra akarja írni a történelmet, ennek része a Biszku elleni per.

Tóth Szabolcs tanácsvezető bíró  a váddal megegyezően állapította meg, hogy  Biszku a forradalom előtt is a Magyar Dolgozók Pártjának egyik vezetője, '56 november elejétől a központi hatalom részese volt. Köztudomású ténynek nevezte a bíróság a forradalom során történtek, például a november negyedikei beavatkozást.

Biszku ekkor az Ideiglenes Intéző Bizottságnak tagja volt. A bíróság szerint a vádlott a társaival együtt elhatározta, hogy leverik és vérbe fojtják a tüntetéseket, ezután „válogatás nélkül” lövéseket adtak le a civilekre. A bíró idézett Biszkutól, aki az archiv dokumentmok szerint a forradalom idején keményebb fellépést sürgetett.

A bíróság a salgótarjáni sortűz esetén megalapozottnak találta, hogy közvetve Biszku adott utasítást a tömegbe lövetésre.

Az áldozatok jogairól

Az ítéletet követően elsőként a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) adott ki közleményt, amely szerint a Biszku Béla ügyében született keddi ítélet elégtétel sok áldozat számára, akik mind a mai napig kárvallottjai "a Biszku és társai által üzemeltetett rendszernek".

"Végre az áldozatoknak vannak jogaik, nem az elkövetőknek" - fogalmazott Rétvári Bence, a kisebbik kormánypárt alelnöke az MTI-nek azután, hogy a 92 éves Biszku Béla volt állampárti vezetőt az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt öt és fél év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen.
A kormánypárti politikus kiemelte: nem hiába dolgozott az előző Fidesz-KDNP-kormány és teremtette meg a kommunista rendszer működtetőinek és legfőbb haszonélvezőinek felelősségre vonásáról szóló törvényt.

Az alaptörvény negyedszázados adósságot törlesztett, amikor megnyitotta lehetőségét a történelmi igazságtételnek - jelentette ki Rétvári Bence.

Hírösvény/MTI