Áder János a Bácsvíz Zrt.-nél

2022 ápr 20
Megosztás

A hosszú távon megvalósuló színvonalas szakmai munkavégzés elismeréseként értékelik a BÁCSVÍZ Zrt.-nél, hogy április 20-án – a Föld Napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan – Áder János köztársasági elnök látogatást tett a cég kecskeméti üzemirányító központjában.

A látogatás során az államfő bepillantást kapott a kecskeméti közműves vízellátás létrejöttének és fejlődésének történetébe, a víztisztítás folyamataiba, illetve a 2019-ben átadott irányítóközpont működésébe. 

A BÁCSVÍZ-nél az elmúlt két évtizedben a magas szinten automatizált üzemirányításhoz több különböző adatátviteli technológiát ötvöző kommunikációs rendszert és fejlett irányítástechnikai eszközparkot építettek ki. Megfogalmazódott az igény, hogy ezeket a rendszereket egy 0-24 órában felügyeletet biztosító üzemirányító központból is lehessen menedzselni, tovább növelve az üzembiztonságot, a fogyasztói megelégedettséget, valamint csökkentve a működési költségeket.

Az ivóvíz-elosztóhálózat folyamatos monitoringját lehetővé tévő felügyeleti rendszer alapját a kijelölt betáplálási, valamint hálózati csomópontokban elhelyezett nyomásmérő szenzorok biztosítják. A nagy pontosságú nyomásmérők és az adatok továbbítását végző eszközök önálló, beépített áramforrással rendelkeznek, így biztosított az autonóm működésük. Az adatátvitelt két, újnak számító technológia bevezetésével (Magyarországon a víziközmű ágazatban ismereteink szerint elsőként) oldotta meg a BÁCSVÍZ Zrt. és a Cason Zrt. Az NB-I-oT és LoRa technológiák költséghatékony és alacsony energiafogyasztású adatfelhordást tesznek lehetővé, így biztosítható a kellő adatsűrűség, akár 6-8 éven keresztül is. A magyar fejlesztésű monitoring rendszer gyakorlati haszna, hogy folyamatosan lehetővé teszi a hálózat nyomásállapotának figyelését, a hibák, csőtörések gyors észrevételét és lokalizációját. A térinformatikai rendszerbe integrált grafikus megjelenítés segítségével az operátorok a nyomásérték esése alapján akár már a lakossági bejelentés előtt a helyszínre tudják irányítani a hibaelhárítókat, így jelentősen csökkenthető az elfolyt víz mennyisége és az általa okozott kár mértéke.

Jelenleg a BÁCSVÍZ Zrt. működési területén Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Cegléden üzemel nyomásmonitoring rendszer, de a Társaság célja, hogy a hálózatot további településekre is kiterjessze.

A kecskeméti üzemlátogatás során szó esett még a klímaváltozás céget érintő hatásairól, illetve a víziközmű ágazat jövőbeli működéshez szükséges szakember utánpótlás nehézségeiről és annak megoldási lehetőségeiről is.