Áder János a kecskeméti CAMPUSON

2023 okt 19
Megosztás

Telt ház fogadta Áder János, egykori köztársasági elnököt, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökét a kecskeméti CAMPUS nagy előadójában. Áder Jánost a városvezetés fogadta és kalauzolta végig a KEDO Zrt. fenntartásában üzemelő CAMPUS-on, ahol végigtekintette az impozáns épület legfőbb látványosságait és építészeti megoldásait.

Áder János: Fenntartható fejlődés, avagy „Hol tartunk és mit tehetünk?” címmel tartott telt házas előadást, amelynek lényeg mindazon folyamatok voltak, amelyek felemésztik lassan a bolygónkat.

Az előadás szemléltette, mekkora pusztítást visz végbe az ember. 

Minden évben egy Olaszország méretű területtel kevesebb erdő van. A szántóföldi gazdálkodással a természetes élővilág több mint kétharmadát kiszorítjuk az élőhelyeikről. De már a virágokat beporzó rovarok is fogynak.

Előadásában elhangzott, míg 1950-ben 2,5 milliárdan voltunk, ma már 8 milliárdan élünk a földön és ez a szám csak tovább nő. A túlnépesedés, a környezet átformálása, az éghajlatváltozás összefüggései is megjelentek. A volt államfő felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy fontos szerepük lehet a klímakatasztrófa elhárításában.

Áder János megdöbbentő számsorokkal hívta fel a figyelmet az édesvíz korlátozottságára. Például manapság egy farmernadrág előállításához 7600, egy hagyományos pólóhoz 2500 liter víz szükséges, azaz hozzávetőlegesen az előadás közönségének ruházata biztosan igénybe vette körülbelül 1 millió 250 ezer liter édesvíz felhasználását. A helyzetet tovább fokozza, hogy az idő alatt, míg a közönség az előadást hallgatta, a világon minimum 108 millió műanyagpalackot elhasznált az emberiség. 

Magyarországon 2024. január 1-jétől már ezeket a palackokat is visszaváltós rendszerben próbálják körforgásban tartani, és fontos, hogy mindenki megértse ennek a folyamatnak a lényegét, mert egy átlagosan 5 percig használt műanyagpalack lebomlása 500 évig is eltarthat.

Azonban nem csak a problémát taglalta, hanem bemutatta a magyar startup-ok sikeres fenntartható vállalkozásait, például a sörtönkölyből készült granolát vagy bioműanyag csomagolást.

Áder János hozzátette, mindenkinek a saját szintjén kell foglalkoznia a problémákkal, és egyáltalán nem mindegy milyen gondolkodásmóddal állunk a kérdésekhez. A teljes gondolkodásunkat meg kell változtatni!- tette hozzá-

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere az eseményen elmondta, hogy Kecskemét a fenntarthatóság jó példája. A város, valamint térsége által itt kialakított Fenntarthatósági Fejlődési Keretstratégia hosszú távon próbál felkészülni a környezetvédelmi kihívásokra. Ennek az együttműködésen alapuló munkának a fő célja az, hogy az itt élőket és a gazdaságot is felkészítse és tájékoztassa, és védelmet nyújtson a környezeti változásokkal szemben.