Amelyik óvodás már volt úszótanfolyamon, nem újrázhat

2018 szep 21
Megosztás

Nem újrázhatnak azok a kecskeméti óvodások, akik előző évben már részt vettek intézményi úszótanfolyamon, még ha a szülők ki is fizetnék a belépőjegyeket.

Kecskeméten a nagycsoportos óvodások térítésmentesen úszótanfolyamokon vesznek részt heti egy alkalommal. A végzős csoportoknak rendszerint egy részük azonban nem megy ősszel iskolába, mert a gyerek vagy évvesztes, vagy pedig még éretlen az iskolára, ezért a szülők általánosságban hagyják még egy évet érni kisgyermeküket.

Igen ám, de egy ilyen nagycsoportos, ha már volt az előző évben úszótanfolyamon, másodszor nem mehet, hanem néhány társával maradhat ilyenkor az óvodában, még ha szereti, élvezi is a vizet.

A szülők persze segítenék a helyzetet azzal, hogy kifizetik az úszójegyeket, de akkor sincs erre lehetőség, a gyerek marad addig az oviban és lógó fejjel várja a többieket.

Apróság, de mégis furcsa, hiszen csoportonként néhány gyerekről van szó óvodánként, miért ez a szigorú következetesség kisgyermekek esetében a Családok Évében kérdeztük az óvodákat fenntartó kecskeméti önkormányzatot.

Az óvodavezetők tájékoztatása szerint ilyen kérés a szülők részéről nem jellemző, mindössze a Kálmán Lajos Óvodában volt pár eset korábban is. Ez a második év, amikor megkapták a levelet, hogy bérletvásárlás mellett sincs lehetőség tudtuk meg az hivataltól, amelyhez hozzá kell tenni: ezek a kérések nem jutnak el a fenntartó önkormányzathoz, mert egy néhány perces beszélgetés során rövidre záródik az óvodában, miszerint nem lehet és kész.

A problémakör szakmai része Béres Tímea igazgató asszony hatásköre, aki az alábbiakat válaszolta:

- Az óvodai úszásoktatást a KESI végzi közfeladatként. Kötelezettsége az ingyenes úszásoktatás kapcsán egyszeri nagycsoportos oktatásra szól: 10 alkalom az óvodai testnevelés foglalkozások keretében - mondta.

Ebben a rendszerben évente mintegy 1200 nagycsoportos gyermek vesz részt. A korosztály évente váltja egymást, hogy minél több gyermek jusson lehetőséghez. Duplázásra a délelőtti foglalkozás keretében valóban nem biztosíthatunk további helyet, viszont a délutáni úszó tanfolyamok mindenki számára nyitottak. Hangsúlyozta: a duplázást azért voltunk kénytelenek megszüntetni, mert előfordult, hogy a szülők megvették a bérletet, az érintett gyerek több hétre lebetegedett, az adott óvodás csoport mindeközben befejezte a 10 alkalmas oktatást. A szülő azonban ragaszkodott hozzá, hogy felhasználja a bérlet által nyújtott lehetőségeket, csakhogy más csoportokban nem volt szabad hely. A megoldás az volt, hogy az oktató végül szabadidejében tartotta meg a különórákat, rendszerint egy-két gyereknek. Ebből azonban nem lehet rendszer, ezért kellett megszüntetni a duplázást.