Amerikában élő párja nevére igényelt milliós támogatást

2016 júl 6
Megosztás
agrárium

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy kiskőrösi férfivel szemben, aki felesége nevében eljárva csalással jutott mezőgazdasági támogatáshoz.

A 46 éves kiskőrösi férfi 2015. június 1-jén az Egyesült Államokban élő felesége nevében fiatal mezőgazdasági termelők indulásához igényelhető támogatás megszerzése érdekében kérelmet nyújtott be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségéhez. A férfi a kérelemben úgy nyilatkozott, hogy ezer fő alatti lakosságszámú településen él és felesége életvitelszerű tartózkodási helyeként egy kiskőrösi tanyát jelölt meg – ez volt ugyanis a támogatás odaítélésének egyik feltétele.

A férj ennek bizonyítására felesége lakcímigazolványának másolatát is becsatolta. Valójában a feleség 2001. óta az USA-ban él, a pályázatban írt kiskőrösi tanyán soha nem lakott és nem is tartózkodott.

Az MVH a kérelmet jóváhagyta és a megítélt támogatási összeg 90 százalékát, több mint 11 millió forintot a kérelmező bankszámlájára ki is utalt.

A férfi valótlan adatok közlésével megtévesztette az MVH-t és így jogosulatlanul szerezte meg a pénzügyi támogatást.

A vádlott a büntetőeljárás megindulását követően visszafizette a jogosulatlanul felvett állami támogatást, így az állami költségvetésnek okozott vagyoni hátrány teljes egészében megtérült.

Az ügyészség a büntetlen előéletű férfit jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja, amely 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.