Aranyat nyert Berlinben egy Frittmann rosé

2021 május 4
Megosztás

Immár 25. alkalommal került megrendezésre áprilisban a borvilág egyik legrangosabb nemzetközi borversenye, a Berliner Wine Trophy. A 140 borbíráló és mintegy 8000 minta részvételével megrendezett borversenyen a soltvadkerti Frittmann Testvérek Pincészetének 2020-as Zweigelt, Pinot Noir rosé cuvéje aranyérmes lett.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) által akkreditált megmérettetésen a szabályok szerint a teljes mezőny legfeljebb 30 százaléka kaphat érmet.

Nem túlzás azt állítani, hogy a ma már oly divatos és szinte minden pincészet alapkínálatában létező rosé alapjait a Frittmann Testvérek tették le Magyarországon a 90-es években, nemhiába említi őket a Belga ikonikus Boros slágere.

A rozét sokáig nem ismerték hazánkban, a fehér és a vörös bor között egyetlen átmenet, a siller volt. Európában persze létezett, de nem teljesen olyan küllemben és ízvilágban, mint ami nálunk divatba jött.

Az Alföldön évszázadok óta szőlővel foglalkozó Frittmann családnak a 90-es években egy olaszországi élmény hozta meg a kedvet a rozéhoz, meglepte őket a könnyű gyümölcsösség. Azt mondták, ők is ilyet szeretnének, de technológia hiányában ekkor jött a neheze: vajon miként lehet ezt a frissességet elkapni, hogyan kell egyáltalán a rozéra termelni, szüretelni, miként maradhat meg a lendületessége, a vidámsága  a bornak?

Sok munkával, hittel és kitartással, meg persze természet kegyével sikerült nekik, bizonyság erre az elmúlt több mint két évtized elismerései, sikerei, amelynek köszönhetően az alföldi bor újra fogalom lett hazánkban és a nagyvilágban.