Átvágná a NIF a kecskeméti önkormányzatot

2022 szep 13
Megosztás

Hetek óta egyre vadulnak az indulatok az Izsáki út négysávosítása kapcsán kivágandó Dózsa György úti fák miatt. Bár az önkormányzat nem kommunikál ebben az ügyben, pedig ahol Király József képviselő megjelenik, nem beszélhetünk politikamentes akcióról. 

A lényeg: az önkormányzat által jóváhagyott terveken nem szerepel fakivágás.

Tiltakozás, tüntetés, hangosbemondó és ellenzéki politikus. Így összegezhetőek azok a pillanatképek a Dózsa György úton, ahol az Izsáki út négysávosításának első szakasza zajlik.

Persze, szinte mindenki önkormányzatozik, miközben ez egy hosszú évek óta kezdődött, lakossági és szakmai egyeztetésekkel zajló állami beruházás. A folyamatot az izsáki út végén, a petőfivárosi szakaszon érintett kisajátítások nehezítették és húzták el időben.

Az első lépést ebben az ügyben a Zöld Küldetés Egyesület tette meg, akik határozottan kiálltak a Katona Gimnáziumtól a Sutus Vendéglőig tartó szakaszon lévő fákért. Az egyesület a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Zrt.-t is megkereste ez ügyben, akik azt közölték velük, hogy az engedélyes tervek szerint járnak el.

Ezen a ponton azonban a NIF Zrt. csúsztat, sőt, mondhatni nem mond igazat. A kecskeméti önkormányzat által jóváhagyott terveken ugyanis nincs szó fakivágásról a Dózsa György úton. A NIF Zrt. készített ezen felül zöldfelületi tervet is a beruházáshoz, ezt viszont nem mutatta be az önkormányzatnak, ergo, nincs jóváhagyva.

Ez most a helyzet állása, amelyhez azt is hozzá kell tenni, hogy bár a kecskeméti hivatal szakembereinek nincs nyilatkozati joguk ez ügyben, személyesen mind elítélik a fakivágásokat.

Végül is lehet csak azt kéne kérni a NIF Zrt.-től, hogy jogszerűen,  a kecskeméti önkormányzat által jóváhagyott tervek és engedélyek alapján beruházzon és akkor minden rendben lesz.