Az egész múlt század depressziója

2014 okt 18
Megosztás
négy év vérben és vasban

A 20. század Nagy Háborújában, iszonyatos küzdelmeiben mintegy tíz millióan haltak meg, további húsz millióan testileg vagy lélekben megrokkanva szenvedték végig. Irány a Cifrapalota.

 

Az addig sosem tapasztalt mértékű és jellegű pusztulás átformálta az emberek gondolkodását, a háborúról alkotott társadalmi képet és megváltoztatta a természeti környezetet is. A nemzeti emlékezetkultúrák különbözőségének köszönhetően nyugaton Verdun, Ypern neve vésődött be örökre a köztudatba, mi, magyarok a Doberdó, Isonzó, Przemysl harcaiban részt vettek emlékét őrizzük több nemzedék óta.

A Nagy Háború előzményeiről, okairól, a hadviselő felekről, szövetségi rendszerekről, a frontok kialakulásáról, a hajdani küzdelmek színhelyeiről nyújt áttekintést – mindenekelőtt a magyar eseménytörténet szemszögéből – 32 tablós vándorkiállításunk. Korabeli fényképek, nyomtatványok és tárgyak segítségével idézhetjük fel a különböző fegyvernemek, a front és a hátország, a nők és gyermekek életét, a korszak haditechnikai fejlesztéseit. Nem volt olyan család, amelyet valamilyen formában nem érintett a háború – ennek írásos és tárgyi emlékei a mai napig részei közvetlen környezetünknek is. Idézzük fel együtt e vérben és vasban eltöltött 52 hónap eseményeit, s ragadjuk meg az alkalmat arra, hogy saját szűkebb közösségünk világháborús emlékeit is összegyűjtsük, kiemeljük a feledésből.” – mondotta megnyitó beszédében többek között UGRIK CSABA  ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka Kecskeméten, megidézve a kiállítás rendezőinek szándékát.  

A Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyének díszes  Pávás-terme fogadja ezekben a hetekben a HM-HIM rangos vándorkiállítását, amely korábban dunántúli helyőrségekben, kormányhivatalokban és civil, kulturális közösségi terekben volt látható. A mintegy 200 főnyi, őszintén érdeklődő közönség soraiból kiszólított 101 éves veterán harckocsizó őrmester, a kecskeméti Hegedűs Ferenc büszkén állta a tisztelők tekintetét, akiket Dr. Tombáczné Dr. Végh Katalin múzeumigazgató-helyettes köszöntött.

A kiállítás október 28-ig, hétfő kivételével mindennap megtekinthető 10 és 17 óra között; az október 20.-i világháborús konferencia idején külön is lehetőség lesz a tárlat-látogatásra.

szöveg és fotó: kvj