Az idei évben is folytatódik a Slow Food Termelői piac sorozat

2020 jan 30
Megosztás

Január 31-én, pénteken, tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Kecskeméti piaccsarnokhoz kapcsolódó szabadtéren a hagyományos Slow Food Termelői Kispiac. A tavalyi évhez hasonlóan az eseményen résztvevő termelők és kézművesek tudásuk legjavával, minőségi termékeik színes kínálatával várják az érdeklődő közönséget. A Termelői kispiac nívója és hangulata eljutott egészen Olaszországig. Kíváncsivá tette őket, ugyanis a múlt év végén három napos látogatást tettek városunkban a Slow Food-CE projektet vezető olasz partnerek. Ideutazásuk célja a Slow Food termelői piacon résztvevő és a Slow Food szellemiségét követő termelőkkel való megismerkedés, tapasztalatcsere volt, illetve betekintés a Kecskeméti Piacon minden hónap utolsó pénteken megrendezett termelői piac működésébe. A vendégek az első napon a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Kecskeméti Piac munkatársainak szervezésében egy egész napos program keretében több termelő életébe nyertek betekintést, megismerkedtek a magyar paraszti élet hagyományaival, a tradíció fontosságával.

Megtapasztalták, számukra mit jelent az állatok szabadtartása, és azok életfeltételeihez kapcsolódó kedvező körülmények megteremtése.

Szembesültek az állatokból nyert alapanyagok nagy múltra visszatekintő, de kíméletes feldolgozásával, a technológiai eljárások metódusaival. A különleges élményt és tapasztalatokat nyújtó látogatásokat a házigazdák minden esetben kulináris élvezeteket nyújtó finomságokkal koronázták meg. A kóstolók palettáján szerepelt a kecskesajt, kecsketejből készült joghurt, kézműves sajtféleségek, charolais fajta szarvasmarhából elkészített kézműves hamburger és persze a házi szörp sem hiányozhatott a kínálatból. Továbbá ízlelhettek még méz különlegességeket is egyenesen a kaptárból.

A következő napon a vendégek a Slow Food kistermelői piac forgatagába cseppentek. A most is színvonalas, vidám, színes rendezvényen ízek találkoztak, szebbnél-szebb portékák, házi és kézműves termékek kínálták magukat. Kóstolhattak kézműves sajtot, gyógynövényekből készült teakülönlegességeket, bodzából készített édességet, valamint házi rétest, füstöltkolbászt, szalámit, kemencében sült kenyeret. A rendezvény ideje alatt fontos szerepet kapott az újrahasznosítás fogalma is a szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezésével, illetve a papír tasakok, poharak, mosható csomagolóanyagok felhasználásával. A termelői piac egyik látványeleme ezúttal a magyar hagyományokhoz fűződő kolbásztöltés volt, melyen az olasz vendégek is részt vettek. A még nyers kolbászt kemencében sütötték ki és frissében tálalták. A másik látványelem a kenyérkészítés rusztikus paraszti hagyományának bemutatása volt, a szintén résztvevő gyermekcsoportok legnagyobb örömére. A piactér légterét átszőtte az illatok orgánuma, a gyermekcsacsogás, az emberi moraj és mindezt körvonalazta az élőzene pajkos játékossága. Az olasz partnerek a rendezvény végén előadást tartottak a termelőknek a világszerte már működő Slow Food termelői piacok jellegzetességeiről, kívánalmairól.

Ne feledjék, minden hónap utolsó péntekén: Slow Food Termelői Kispiac Kecskeméten!