Az irigység üldözte el a Pancsoló kislányt a világsikertől

2018 aug 9
Megosztás
strandolás az 50-es években

Jaj úgy élvezem én a strandot… Igen, a Pancsoló kislány. Egy sláger, amely 1959 óta hódít, de amelynek előadójáról, az akkor 11 éves Kovács Esztiről azóta sem tudunk semmit. Eltűnt a világ elől. Éppen ezért elterjedt, hogy még gyerekként autóbaleset áldozata lett, a szülei pedig fájdalmukban le akarták tiltatni a slágert. Egy szó sem igaz belőle. Habár az kétségtelen, sokan tettek azért, hogy Esztiből később ne lehessen táncdalénekes. Minden ott kezdődött, hogy még 1950-ben Budapestre költözött a családja, az apukája ugyanis vadász-kürtösként kapott állást az Operett színházban. A kis Esztit aztán felvették a Magyar Rádió gyermek-kórusába. Majd tizenegy éves korában egy nap szóltak neki, hogy meghallgatásra kell mennie. Három lányt választottak ki a kórusból. Ő volt a második, akit meghallgattak. Szegény harmadik már sorra sem került… Egy cuki gyerekhangot kerestek ugyanis, az övé pedig pont olyan volt. Nem sokkal később felénekelte a Pancsoló kislányt (eredetileg Pancsoló kisgyerek volt a szám címe, de változtattak rajta) és óriási sláger lett belőle. Aztán az irigység hamar utolérte. Kezdetben csak a kórusban éneklő többi gyerek szülei kezdték ki, majd a kórus vezetőségét is elkezdte zavarni, hogy mindenki a kis Kovács Esztit akarja hallani, látni.

Mindez odáig fajult, hogy bár neki ígérték a Két kicsi kecske című számot, végül Psota Irén kapta, a tévészerepléstől pedig egyenesen letiltották, egy másik lány tátogott a televízióban a Pancsoló kislány zenéje alatt. Az is megesett, hogy hazafelé menet valaki egy égő újságpapírral akarta meggyújtani a haját. Döbbenetes. Az irigység odáig vezetett - no meg, hogy az édesapja sem szerette volna, ha táncdalénekes lesz a kislányából -, hogy a család 1960-ban visszaköltözött Szegedre. Kovács Eszti zenei pályája pedig ezzel véget is ért. Öt évvel később aztán még fellépett Szepesi György műsorában a televízióban, ám onnantól kezdve a Pancsoló kislányt csak a rokonok kedvéért énekelte, legtöbbször esküvőkön.

Csak később, felnőtt fejjel döbbent rá arra is, hogy amíg a sláger többi közreműködője nagyon sok pénzt keresett a jogdíjakból, ő kimaradt ebből is.

Főleg azért, mert csak egy kislány volt, aki felénekelt egy számot. A dalért alig 300 forintot kapott, a lemez megjelenése után pedig még kilencszázat, ami persze jó pénz volt akkoriban, de ne feledjük, az évtizedek során rojtosra játszották a rádiók, ami komoly bevételt hozott - másoknak. Azóta sem tudja, hány országban lett sláger a Pancsoló kislány, csak arról értesült, hogy a Japánban kiadott lemezből százezernél is több fogyott… Kovács Eszti felnőtt, családja lett, egy szegedi bankban dolgozott. Három éve, amikor a Tilos Rádió elérte telefonon, még jó egészségnek örvendett. Reméljük, azóta is jól van minden idők egyik legaranyosabb nyári slágerének előadója, aki elmondhatja magáról, hogy egy dallal is halhatatlan lett. És ez fáj a legjobban az irigyeknek.

forrás: újságmúzeum