Az MNB bezárta az orgoványi takarékot

2014 júl 4
Megosztás
takarékszövetkezeti logó

A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete kizárta integrációs rendszerből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. Senki nem tud semmit. 

 

Ezért a törvényi előírásoknak megfelelően az MNB visszavonta az orgoványi takarék engedélyét, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos, a betéteket veszélyeztető hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél. Az Országos Betétbiztosítási Alap a törvényi előírásoknak megfelelően kártalanítja a betéteseket.

A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. A ma közzétett határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá - írta a Magyar Nemzeti Bank pénteki közleménye.

A jegybank ezzel párhuzamosan 2014. július 4-től felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. A felügyeleti biztosok ma átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről.

 

Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközök mértékéig a betétállományt állomány-átruházással a Takarékbank Zrt. veszi át, illetve igény esetén kifizeti a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján. Az ezen felüli betétösszegeknél az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 28 ezer betétessel rendelkezik, működési területe Bács-Kiskun megye egy régióját öleli fel. A takarékszövetkezet, mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor 2014. május 31-én a hitelintézeti szektorban nem érte el a 3 ezreléket sem. A takarékszövetkezeti szektor helyzete – ellentétben ezen egyedi intézménnyel – prudenciális szempontból összességében stabil - írja az MNB-közlemény.

Ezzel indokol az SZHISZ

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete is közleményt adott ki. A szervezet azt írta, a takarékszövetkezeti szektor átvilágítása során pénzügyi válsághelyzetet tárt fel az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél, ezért zárta ki az integrációs szervezetből. „Tekintettel a válság mélységére, nagyságrendjére és összetettségére nincs lehetőség egyszerű, segítő megoldások alkalmazására, ezért a Takarékbank Igazgatósága megállapította, hogy a takarékszövetkezet válsághelyzetben van, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének Igazgatósága pedig július 4-én azonnali hatállyal kizárta” a takarékot.

A közleményben azt is írják, hogy a takaréknál súlyos működési szabálytalanságokat tártak fel. A világ egyik vezető könyvvizsgáló és adótanácsadó társasága által koordinált független szakértői vizsgálat megállapította, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet válsághelyzetben van: saját tőkéje az általa 2013. december 31-én kimutatott plusz 6 milliárd forint helyett több mint 3,5 milliárd forint negatívumot mutat, limit túllépésekkel együtt számított szavatoló tőkéje pedig több mint 35,5 milliárd forinttal elmarad a felügyelet által meghatározott minimális tőkekövetelménytől.

A társaság hitelezési mutatója rossz, ráadásul folyamatosan romlik: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya március végére 28,8 százalékra, azaz a törvényben meghatározott plafon közel háromszorosára nőtt. A vizsgálati jelentés megállapította, hogy a takarékszövetkezet működése nem felel meg sem a törvényi és felügyeleti előírásoknak, sem az integrációs, sem a saját szabályzatainak, felügyeleti adatszolgáltatása nem a tényeken alapul. A vizsgálat szerint a takarékszövetkezet működése súlyosan sérti az ügyfelek érdekeit, a betétesek megtakarításait, így a helyzet orvoslásához azonnali beavatkozás vált szükségessé.

A takarékszövetkezeti szektor átvizsgálása még folyamatban van, az azonban már most látszik, hogy ilyen nagyságú és kezelhetetlen mértékű működési és gazdálkodási probléma egyetlen más szövetkezeti hitelintézet esetében sem áll fenn az átvizsgálás eddigi eredményei szerint. Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mérlegfőösszege saját kimutatása szerint 2013 végén közel 81 milliárd forintot tett ki.

A takarékszövetkezeti együttműködés megújításának egyik legfőbb célja egy olyan garancia-közösség létrehozása, amelynek révén a takarékok betétesei kettős védelmet élveznek majd: az OBA keretén felül az integráció teljes vagyona nyújt majd fedezetet követeléseikért. Ez a folyamat már elindult, június 17-étől már 20 tagja van, az év végére pedig minden, a garancia-közösség feltételeinek megfelelő szövetkezeti hitelintézet tagja lesz.

HVG.hu

részletek az MNB honlapján:

https://felugyelet.mnb.hu/hirek_ujdonsagok/sajto_20140704_2.html