Az OLAF-jelentésben is szerepel az Opticon csoport

2019 szep 10
Megosztás

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nyilvánosságra hozta a 2018-as jelentését, amelynek magyar vonatkozásának az összefoglalójában egy vidéki szélessávú hálózati fejlesztés mutyijáról írnak - adta hírül az Atlatszo.hu

A cikkből az is kiderül, hogy a vizsgálatban érintett cég nem más, mint a kecskeméti székhelyű OPTICON Telekommunikációs Hálózati Szolgáltató Kft., amelynek tulajdonosa az ismert Körmöczi család.

A jelentés magyar fordítása ennél a fejezetnél alább olvasható:

„Egy másik ügyben az OLAF-hoz bejelentés érkezett két, egymással szoros kapcsolatban álló cégről, amelyek Magyarországon vidéki szélessávú hálózati fejlesztésekre kaptak az Európai Regionális Fejlesztési Alapból támogatást. A két projekt együttes értéke – az ERFA támogatását és a két cég hozzájárulásait is beszámítva – hozzávetőleg 12 millió euró volt. Az OLAF vizsgálói felfedték, hogy mindkét kedvezményezett ugyanazon építőipari fővállalkozónak szervezte ki a munkálatok 100%-át. Ez a szerződéses partner aztán mindkét munkát négy szerződési szint kialakítása mellett újabb cégekhez szervezte ki. Az OLAF megállapította, hogy az összetett szerződési lánc – a projekt értékének megemelésére és EU-s forrás jogosulatlan igénybevételére irányulva – azt szolgálta, hogy az elleplezze, hogy egy másik uniós tagállamban működő harmadik fél az egyik eredeti kedvezményezett számára 4,9 millió eurót utalt vissza. Az OLAF javasolta az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága számára, hogy intézkedjen hozzávetőleg 3,6 millió euró jogellenesen felhasznált összeg visszakövetelése érdekében. Az OLAF javaslatot tett a hatáskörrel rendelkező nemzeti hatóságok számára, hogy azok indítsanak büntetőeljárást az ügyben.”

Mint arról beszámoltunk a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi igazgatósága beavatkozó egysége összehangolt akcióban vitt el húsvét előtt néhány kecskeméti nagyvállalkozót. Az érintett cégek telephelyein házkutatásokat tartottak. Több mint tíz embert állítottak elő. Köztük volt a Vidékháló Kft. tulajdonosa és vezetője is, Cs Barna, aki már ismert az adónyomozók előtt, mert egykoron a Stádium Alapítvány gazdasági ügyei miatt folyt ellene eljárás és jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A férfinek több offshore cége és más érdekeltsége is van külföldön.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Kecskeméti Járásbíróság költségvetési csalás alapos gyanúja miatt tizenegy személyt helyezett harminc napra letartóztatásba, egy kecskeméti könyvelő — a korára tekintettel — pedig nem került zárkába, de a lakhelyét nem hagyhatja el. A Kecskeméti Törvényszék hétfőn a kényszerintézkedéseket jogerősen helybenhagyta.

A költségvetési kárérték 4,8 milliárd forint. A letartóztatottak nagy része még mindig előzetes letartóztatásban van.

A BÁCS-NET Kft.-ből 2004-ben alakult meg az OPTICON Kft., amely akkor még 10 millió forintos jegyzett tőkét mondhatott magáénak, amely napjainkra 627 millió forintra nőtt. A cég az elmúlt években bővelkedett az uniós fejlesztési támogatásokban. 2018. június 20-án, a tulajdonosi körhöz tartozó KATELNET Távközlési és építő Kft., valamint a Prosperitas Invest Kft.  beolvadt az OPTICON Kft.-be. A bonyolult céghálóban szerepel egy másik megtévesztésig hasonló cég, a csongrádi székhelyű OPTANET Kft. is, amely néhány éve 1, 6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretén belül. Ez utóbbi cég érdekessége, hogy az ügyvezetője vezette a Szécsi Gábor polgármestersége alatt vitatottan privatizált önkormányzati céget,  a TELEMOZI Kft.-ét. Az OPTANET Kft. fő részvényese az OPTICON Holding Group Zrt. volt, amelynek székhelye megegyezett a kecskeméti OPTICON Kft.-vel.  Miután a cégek szétnyerték magukat a fejlesztési pályázatokon,  2016. június 20-án az OPTICON Holding Group Zrt. és az OPTANET Kft. beolvadt a milliárdos éves forgalmú Vidékháló Telekommunikációs Kft.-be. Így a kör bezárult. 

Az OPTICON birodalom jelen van az ország egész területén. Az 1500 km-es hálózatot és annak szolgáltatásait Kecskemét, Budapest, Százhalombatta, Baja, Cegléd, Hódmezővásárhely, Siófok, Gödöllő, Kiskőrös, Szentes, Debrecen, és ezek vonzáskörzeteinek ügyfelei használják. Ma már az Opticon Kft. nemcsak Internet szolgáltatással foglalkozik, hanem telefon és televíziós szolgáltatást is biztosít.