Az ügyészség képviseli a mentálisan beteg nőt a bíróságon

2020 júl 3
Megosztás

Csalással szerezték meg az ingatlanokat, az ügyészségpert indított az áldozat érdekében

Egy mentális betegségben szenvedő nő érdekében indított pert.A nőcsalás áldozata lett. Az elkövető két szerződést íratott alá vele, amellyel megszerezte az ingatlanjait. Az ingatlanok visszaszerzése érdekében az ügyészség pert indított a bíróságon.

A középkorú nő mentális betegsége miatt évtizedek óta kezelésben részesült. A nő 2019 elején Budapest közelében stoppolt, amikor egy idegen férfi felvette, és kérésére elvitte gépkocsijával a pszichiátriai gondozóba. A férfi ott megvárta, majd hazavitte, miközben számos dolgot megtudott a nőről, családi körülményeiről, ingatlanairól. Útközben a férfi a pillanatnyi ismeretséget kihasználva rábeszélte arra, hogy kössön vele tartási szerződést. Ezért a nő lakására mentek a személyi okmányaiért, ahol a nő közölte élettársával, hogy életjáradéki szerződést kíván kötni, amelyben egy ingatlanját átadja az alig ismert férfinak. Ez meghiúsult, mert az élettársa az okiratokat nem adta oda neki. 

A férfi még ugyanezen a napon a budapesti Csepel Plázában lévő kormányablakba vitte a nőt, hogy új lakcímkártyát és ideiglenes személyi igazolványt csináltasson ki neki. Ezt követően különböző helyeken, éjszakába nyúlóan szeszesitallal itatta, majd a nő reggelig nála maradt. Másnap a férfi a sértettnek ismét szeszesitalt adott, udvarolt neki, amelyek hatására a nő már azt képzelte, hogy a férfi felesége. Mindezek után a férfi elvitte a sértettet egy budapesti ügyvédi irodába, ahol a nő aláírt két szerződést, melyekkel eladta, illetve elajándékozta a férfinek az ingatlanjait. Az adásvételi szerződés azt is tartalmazta valótlanul, hogy a nő a vételárat már korábban megkapta. Ezt követően a szerződéseket a földhivatalhoz benyújtották, amely az elkövető tulajdonjogát bejegyezte.  

A szerződések aláírásakor a sértett nő nem volt olyan állapotban, hogy képes lett volna a szerződések tartalmát megérteni, azok jogkövetkezményeit belátni, és megfontolt döntést hozni.  A Pest Megyei Főügyészség az ingatlanok visszaszerzése érdekében pert indított a Budapest Környéki Törvényszéken. Az ügyészség keresetében azt kérte a törvényszéktől,hogy rendelje el, hogy a földhivatal az elkövető tulajdonjogát törölje a tulajdoni lapokról és a sértett nőt jegyezze vissza tulajdonosként.