Az új borok vitték a pálmát a Koch borház Kecskemétben

2019 nov 14
Megosztás

Pontosabban, Pálma vitte az új borokat. Ez ráadásul nem totális képzavar, mert valóban így volt. Elsőként debütált ugyanis friss borászként a helyszínen Koch Csaba lánya, Pálma, ezért az idén rá hárult a feladat, hogy a pincészet idei, új borait először az országban nyilvánosan is bemutassa.

Kiderült, Pálma nem csak minden tud az édesapja által meghonosított, levelekben gazdag boldog szőlőkről, hanem ugyanolyan lelkiismeretes és határozott is borügyben, mint Koch Csaba. Nemhiába lett az ő életindító ajándéka is egy darabka, művelni való szőlő, mint egykoron az édesapjának. 

Koch Pálma

Természetesen még a csilláron is lógtak az eseményen a Koch Borház Kecskemétben, hiszen a Márton Nap nem csak az új bor ünnepe, hanem az éves számadásé is, mit adott a gazda és mit a jó Isten a szőlőhöz, meg a nedűhöz? Mesterség és természet közös, nagyívű alkotási mechanizmusa a borászkodás. Ez  az újbor kóstolás itt ráadásul abban is rendhagyó, hogy még címkézetlen, és nem egyszer szűretlen, tényleg nyers borokat kóstolhat a nagyérdemű a házi libatörtyű mellé. Először és utoljára.

Na, de mit is ígér a 2019-es év. Azt tudjuk, hogy Koch Csabának az előző, 2018-as is sikeres volt szakmailag. Egész évben tarolta boraival az elismeréseket, a Winelovers 100 borversenyen rozé kategóriában a 2018-as  Frisch Rosé Cuvéeje lett a kategóriagyőztes, amely ezt megelőzően aranyérmet kapott a XIX. Országos Rosé Borversenyen és a Vingora NEmzetközi Borverseny Champion díjasa lett. 

2019-ben a Kékfrankosa lett a megye bora és idén is beválasztották az év bortermelője befutó kategóriájába.

Milyen volt az idei év? Ígéretes. Szüret szempontjából nem volt semmi extrém, visszaállt az ősi rend - nem úgy, mint 2018-ban - 

augusztus végén kezdődött az Irsai és a Néro szüret, majd szépen jöttek a többiek. Cukorban nem volt hiány.

A welcome drink a Koch család szíve csücske, egy 2017-es Koch Chardonnay Brut pezsgő volt, amely abszolút saját, palackban erjesztett és érlelt tradicionális nyers pezsgő (Méthode traditionelle), amely sok francia Champagnet is lepipál, hiszen expedíciós likőr hozzáadása nélkül készült. Szűretlenül is pompásnak ígérkezik. Mindössze néhány ezer készül belőle, hiszen nem nagy tételek készülnek a kézimunka-igényes pezsgőből a Koch Pincészetben. 

A borsor idei első tétele természetesen a borászat fehér zászlóshajója, az új Koch Hajós-Bajai Prémium Irsai Olivér volt. Persze minden jegyében harsog, ropog, illatoz, mint ahogyan azt egy Irsainak illik. Pálma mellett legyen szólva, összehasonlításként  hozamkorlátozott Koch Frisch Irsai Olivért is kóstolhattunk az idei évfolyamból kóstolhattunk a beltartalmi különbségek összevetése végett. 

Aztán jött a pincészet külföldön népszerű fehére a Cserszegi Fűszerese. Még fejlődik, de máris nagyot ígér.

Rosé nélkül nincs élet az alföldön, így van ez Hajós-Baján is. Hisz a jól iható gyümölcsös könnyű bor A Duna-Tisza közéről indult országjáró-hódító útjára. A Néró már kész, de izgalmasabb tűnik az idősebb korosztálynak az idei Cabernet Sauvignon rosé, hisz a fajtából csak kevesen merészkednek ilyen bort készíteni.

Ezt követően jött Pálma első bora, a saját 0,2 hektáráról egy 2018-as syrah. Könnyed, elegáns, jól megválasztott hordóhasználattal. Limitált tétel, amely jelenleg a címketervezésnél tart, még nincs forgalomba, de ha igen Kecskeméten lesz, mindezt csak azért említjük meg, mert ez a bor lett ez este a közönség kedvence. 

 Zárótételként a persze a Csanád cuvée jött a 2015-ös új évjárattal, a fajtaösszetétel nem változott 50 százalék Cabernet Franc, a többin a Sauvignon és a Merlot osztozik felesben. 14 hónap kis tölgyhordóban, 16 hónap palackos érlelés. De ami  alényeg: az Országos Borversenyen aranyat kapott és egyben Koch Csaba lett itt a legeredményesebb borász.

Soha rosszabb évet!

A Koch Borkereskedés vendége november 21-én (csütörtökökön) 18 órától a 2007-es Év Bortermelője és a 2015-ös Év Pincészete díj győztese a Frittmann Borászat
A borokat Frittmann Péter mutatja be a kecskeméti közönségnek, az est házigazdája pedig Koch Csaba.

Fehér Anna

Koch Borház Kecskemét

+36 30 567 41 16

6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C

info@kochborhazkecskemet.hu

www.kochborhazkecskemet.hu

www.facebook.com/kochborhazkecskemet