Az unokára hivatkozva csaltak ki pénzt idősektől

2016 nov 30
Megosztás
időseket csaptak be

A Monori Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat három férfival szemben, akik idős, jobbára egyedül élő embereket csaptak be Monoron és környékén.

A bűnügy egyik vádlottja, egy monori férfi 2015 őszén kitalálta, hogy úgy fog pénzhez jutni, hogy idős embereket csap be. Eltervezte, hogy nyilvános telefonkönyvből vagy tudakozó útján megszerzi a sértettek telefonszámát. Kihasználva az életkorukat és ebből fakadó hiszékenységüket azt állítja magáról, hogy ő a sértett bajba jutott rokona, akinek sürgősen pénzre van szüksége. Mivel azonban személyesen nem tud elmenni a kért pénzért, ezért egy barátját küldi el maga helyett.

A férfi ezt az ötletet megosztotta két társával, akiket bevont a csalások elkövetésébe. A három vádlott 2015 szeptembere és novembere közötti időben 9, többnyire egyedül élő férfit és nőt hívott fel telefonon. Elhitették a 70, 80 év feletti sértettekkel, hogy rokonuk: unokájuk, unokaöccsük, akinek kölcsönre lenne szüksége. Megbeszélték, hogy az egyik vádlott barátként megy el a pénzért. Az idős emberek elhitték a hazugságot, és esetenként 200-500 ezer forintig terjedő összeget adtak át készpénzben a házuknál megjelenő vádlottaknak.

A vádlottak a kicsalt pénzt egymás között elosztották.

A Monori Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja a három férfit, akik közül az ötletet adó és a bűncselekményt szervező vádlott előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást.