Bajban a városi közfoglalkoztatási cég

2014 jún 10
Megosztás
közmunkások ebédszünete Kecskeméten

Megint kezdődik a közpénzkuncsorgás, egy újabb városi cég, a foglakoztatási nonprofit Kft.  működése lehetetlenült el, csodára, illetve forintinfúzióra várnak.Sok volt a közmunkás.

 

A Kecskeméti Foglakoztatási Nonprofit Kft.-nek a közhasznú besorolása miatt nem kell helyi iparűzési, valamint társasági adót fizetnie, mégsem tud talpon maradni. Az öt éve alapított cég soha nem állt ennyire rosszul. A közmunkások járulékterhei, meg néhány miegymás rendesen veszteségessé tették a társaságot.

A nonprofit céget az önkormányzati VG Kft.-nek kellett megalapítania a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyegyenlőségének elősegítésére, illetve rehabilitációs foglakoztatására öt éve. 

A hárommillió forint jegyzett tőkéjű cégnek a saját tőkéje jelenleg mínusz 26 millió 322 ezer forint. Több mint ötvenmillió a tartozása, ebből jelentős a járuléktartozás a NAV felé, de a Termostar Kft.-nek is sok millióval lógnak. Az egységes vállalatirányítási rendszer bevezetésével ugyanis a Termostar Kft. könyvel a városi cégeknek, így a Kecskeméti Foglakoztatási Nonprofit Kft.-nek is, amely nem tudja kifizetni a borsos könyvelési költségeket. A cég szinte folyamatosan részletfizetési, valamint haladékkérelmekkel bombázza a NAV-ot. A cég mérleg-eredménye mínusz 16 millió 527 ezer forint.

Pedig a társaság a múlt évben 21 millió programtámogatást kapott az önkormányzattól, csaknem hatvanmillió forintot pedig a Munkaügyi Központtól, de más pályázatokból is jelentős összeget nyert el, illetve tett szert különböző cégektől közhasznú bevételre.

Az ok nagy vonalakban az: a társaság bevételei csökkentek, miközben a személyi, valamint az anyagi jellegű ráfordításai nőttek. ráadásul azt állítják, még kellene alkalmazott 

A társaság a mínusz 26 millió 322 ezer forinttal csúnyán alultőkésített, nettó kötelezettség alakult ki, vagyis a társaság összes kötelezettsége meghaladja eszközeinek az értékét.

Önkormányzati beavatkozás nélkül a cégnek annyi. És ez csak egy a sorban.