Bajor söröző lesz a Libertéből

2014 jún 17
Megosztás
Volt Liberté étterem Kecskeméten

Bérleti díjcsökkentéssel sikerült kiadni a Liberté étterem helyét a városközpontban. Az ex kávéház veszít majd a patinájából, lesz korsó, faborítás, igényes bulik, meg véradás.

 

Nyakunkon a nyár, de végül is sikerült kiadni a városi kézben lévő, fél éve üresen álló egykori Liberté-Túróczi-Rozmaring éttermek helyét a főtéren. Az üzlethelyiség 809 négyzetméter és havi 1.5 millió forint + Áfát kért az önkormányzat, de nem taposták egymást érte a bérlők. Végül akadt egy pályázó, aki havi 500 ezer + Áfát megajánlott. A tervek szerint, egy bajor jellegű, teljes borovi faborítású söröző, kávézó és rendezvényekre alkalmas vendéglátóhely épülne meg itt hangszigeteléssel.

Annyi biztos, a régi patináját nem fogja idézni a műemléki védettség alatt álló ingatlannak. A képviselő-testület a terveket nem kifogásolta. Igaz, a város kevesellte a felajánlott bérleti díjat, ezért felkérte házi szakértőjüket, akinek a véleménye szerint a 900 ezer forint + Áfa havonta reálisabb. Az ajánlattevő BERKI + DONO Kft. elfogadta a városi szakértő által megállapított bérleti összeget. A cég e mellett részletes felújítási kalkulációt is beadott, mintegy 30 millió forint + Áfa összegben. Ennek összegét beszámítják majd a bérleti díjba havi részletenként. Az önkormányzat annyi kitételt szabott, hogy ha a bérlő öt éven belül visszaadja a bérleményt, nem léphet fel anyagi követeléssel az önkormányzattal szemben.

Annyi érdekessége van a pályázatnak, hogy a felújítandó részek - fűtési-elektromos rendszer, belső burkolatok stb. - egy része az előző bérlő felújításai között is szerepelt.

Jó, jó sopánkodhatnánk, de az új bérlő olyanokat is beleírt a pályázatába, hogy szervezne jótékonysági rendezvényeket, meg lennének véradások is, amely ugyebár egy vendéglátóhely számára ideális helyszín.

Mit tudni a bérlőről?

Az Opten céginformációs rendszer szerint a BERKI+ DONO Kft. Kecskeméten van bejegyezve, a múlt évben alakult és még az utolsó pillanatban azok között, amelyek 500 ezer forint alaptőkéjűek, hiszen még egy jó év és már csak hárommillió forint alaptőkéjű lehet minden társas vállalkozás kis hazánkban.

A cég ügyvezetője és tulajdonosa Berki Erika. Ez így nem nagyon mond semmit, de a hölgy a Kovkol Fruit Kft.-ben is ügyvezető és tulajdonos igaz, ennek a cégnek sincsen érdemleges árbevétele, akárcsak BERKI+ DONO-nak.  A hölgy érintett még egy harmadik cégben is, a Caribe Szervíz Kft.-ben. A cég ugyan veszteséges, de tulajdonos benne Kovács János is, aki több vendéglátóhelyet is üzemeltetett már Kecskeméten. 

Kis kecskeméti szolidaritás

Volt még egy kis érdekessége az ex Liberté kiadásának. Ennél a napirendi pontnál tárgyalták ugyanis másik két városi tulajdonú bérleménynek, a főtéri Fodor cukrászdának, valamint a Batthyány utca patikának a bérleti díjcsökkentését. Mindkettőbe belement a képviselő-testület, így a Fodor Cukrászda a havi 382 ezer 219 forint helyett 200 ezer forintot, a gyógyszertár pedig a bruttó havi 537 ezer forint helyett 342 ezer 961 forintot fog fizetni. Most jön a kis színes. Felállt Király József szocialista frakcióvezető, és javasolta, hogy felül kellene vizsgálni a többi bérlemény bérleti díjait is hasonló módon.

Ennek csak annyi a szépsége, hogy Király Józsefnek köztudottan van egy városi bérleménye, mégpedig a Rákóczi úti Művész Kávézó, amelynek bérleti díjai miatt már nem egy csörtét nyomott le a Kik-For igazgatójával. Végül is nem indítványként kezelték a javaslatát, így az nem is lett megszavazva.

A szaga azért ott maradt a levegőben.