Bántalmazták halála előtt a Silver-ügy áldozatát

2023 dec 13
Megosztás

Vonatgázolás okozta 23 éve a fiatalember halálát a Silver diszkó melletti síneken, de előtte bántalmazták, és nagy valószínűség szerint ezt viperával követték el - derült ki a szakértők véleményéből szerdán, a Kecskeméti Törvényszéken, az ősszel kezdődött kidobóperben, amelyben a vármegyei főügyészség két férfit vádol előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberöléssel. 

A vád szerint: mindkét vádlott viperával bántalmazta a néhai áldozatot, aki ennek következtében koponyacsonttöréseket szenvedett. A várható következmények miatt közösen úgy döntöttek, hogy  nem hagyják életben az eszméletlen fiatalembert, ezért  a közeli vasútpályához vitték, ahol a sínekre fektették.

Ezt az őrző védő cég ügyvezetője is megerősített a bíróságon tanúvallomásában, de a másodrendű vádlott helyett egy másik, már több mint tíz éve elhunyt kidobót nevezett meg, illetve több rendőrt, akik közreműködtek abban, hogy idegenkezűséget kizáró balesetként legyen lezárva az ügy. 

A múltbéli ügy orvosszakértője fenntartotta korábbi véleményét, miszerint nem voltak az áldozaton bántalmazási nyomok, halálát emberi erőt meghaladó csapás okozta, amely nem volt más, mint a vonat.

Az ellenkezőjét állítja az új szakértői csoport

Nemzeti Szakértői és Kutató Központ egyesített szakvéleményét prezentálták a bíróság előtt szerdán a Kecskeméti Törvényszéken, Czakkerné dr. Pásztor Anita tanácsa előtt.

A per először zárt tárgyalással kezdődött, ahol kegyeleti okból, a nyilvánosság kizárásával, levetítették a néhai áldozat két évvel ez előtti exhumálását. Az ügyészi indítványt helybenhagyó bírói végzést egyedül az egykori orvosszakértő, dr. Balogh Sándor nehezményezte, mert akkor felesleges volt ide elvonatoznia, ha nem tud kérdezni és nem láthatja az ügy újabb fejleményeit. A bírónő azonban - már nem először - felhívta az orvosszakértő figyelmét arra, hogy ő már nem szakértő, csupán tanú az ügyben.

A szakértők modellezték a vonatbaleset okozta fejsérülést is

Ezt követően ismertették az öttagú szakértői csapat véleményét, majd a fizikus szakértő modellezte a tárgyalóteremben egy, az áldozat koponyájáról készült másolaton, hogy milyen sérülések érték a halála előtt.  

A tátongó, vonat okozta koponyatörés sarkán, ahonnan a törésvonal kiindul, találtak a mostani szakértők egy más jellegű behatás okozta sérülést, amely elképzelhető, hogy az eszméletét okozta, vagy elég zavart tudatállapotba hozta az későbbi áldozatot.

- Ez a benyomódás olyan formai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek visszatükrözik egy eszköz használatát- mondta a fizikus szakértő, aki a helyszíni bejáráson megvizsgálta a beton virágláda (egy tanúnak ugyanis azt mesélték, az áldozat lehányta az első rendű vádlottat, aki erre  ellökte és ettől nekiesett a virágláda szélének, amely a komoly fejsérülést okozott).

A szakértő megvizsgálta a mellékhelyiség mosdókagylóját, csaptelepeit, de egyedül a vipera — azaz egy teleszkópos bot —adott számára olyan formát, amelynek a vége beleillett a benyomatos sérülés alakzatába. A szakértő el is hozta azt a fajta viperát a tárgyalásra a három féle közül, amely a véleménye szerint a sérülést a férfinek okozhatta. 

 A modellezés során azt is megállapították: hátulról kellett, hogy kapja a koncentrált, nagy erejű ütést a későbbi áldozat.

A szakértő kérdésre elmondta: a vipera ütése egy kilőtt golyó erejével azonos.

Ügyészi kérdésre elmondta: az ütés a füle mögött érte az áldozatot, de onnan kezdődik a vonat okozta koponyatörése is az áldozatnak, feltehetőleg ez az ütés már elve meggyengítette a koponyát. Kérdésre hangsúlyozta: kizárt, hogy ilyen jellegű sérülést a vonat okozott volna.

Balogh Sándor, egykori szakértő, aki először felboncolta az áldozatot, azt mondta, önök egy lecsupaszított csontot vizsgáltak, de ha én ezt a koponyát, akkor teljesen lecsupaszítom és szétbarkácsolom, akkor most önöknek nem lenne mit modellezniük.

A fizikus szakértő hölgy szerint viszont ezt a másféle sérülést észre kellett volna vennie Balogh doktornak.

Erre Balogh Sándor csak annyit mondott: a legjobb tudásom szerint készítettem el az akkori szakvéleményt.