Befejeződött a Dél-Alföldi hulladékgazdálkodási rendszerfejlesztés

2023 nov 27
Megosztás

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati

Társulás támogatási segítségével bővült és korszerűsödött a hulladékgyűjtési járműflotta, valamint nagy számban került beszerzésre hulladékgyűjtő edényzet a lakosság számára. Korszerűsödtek a hulladékkezelő létesítmények, új átrakóállomásokkal és hulladékudvarokkal gazdagodott a térség. A fejlesztésnek köszönhetően nagyobb hulladékmennyiség kezelésére van lehetőség és a hulladékbegyűjtés hatékonysága is javult. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében összesen 2,622 milliárd forint vissza nem térítendő az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatásból valósult meg.

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás támogatási segítségével bővült és korszerűsödött a hulladékgyűjtési járműflotta, valamint nagy számban került beszerzésre hulladékgyűjtő edényzet a lakosság számára. Korszerűsödtek a hulladékkezelő létesítmények, új átrakóállomásokkal és hulladékudvarokkal gazdagodott a térség. A fejlesztésnek köszönhetően nagyobb hulladékmennyiség kezelésére van lehetőség és a hulladékbegyűjtés hatékonysága is javult. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében összesen 2,622 milliárd forint vissza nem térítendő az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatásból valósult meg.

A Széchenyi 2020 program keretében a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Dél- Alföld térségében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című, KEHOP-3.2.1-15-2017-00010 azonosító számú pályázat összesen 2 908 608 389 Ft-ból valósult meg, melyből az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 2 622 499 810 Ft. 

A fejlesztés megvalósítója a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás, amely sikerrel pályázott és valósított meg korábban is hulladékgazdálkodási fejlesztéseket. A jelen fejlesztés a jogszabályi előírások szigorodásának és az országos hulladékgazdálkodási célok elérése érdekében történt.

A projekt eredményeként fejlesztésre kerültek a már meglévő létesítmények, mint az orosházi, a szeghalmi és a mezőhegyesi hulladékátrakó állomások, valamint a békéscsabai hulladékkezelő és komposztáló. A begyűjtés és a szállítás hatékonyságának növelése érdekében új átrakó állomás létesült Gyomaendrődön, valamint egy új hulladékudvar Békéscsabán. 

A járműpark is jelentősen bővült. Összesen 16 db újonnan beszerzett tömörítőlapos gyűjtőjármű, és 50.400 db különböző méretű kiosztott gyűjtőedény járul hozzá a komplex hulladékgazdálkodási rendszer biztonságos és hatékony üzemeltetéséhez.

A projektről bővebb információt a www.dareh.hu oldalon olvashatnak.