Befejeződött Inárcs nagyközség ivóvízminőség-javító beruházása

2015 jún 8
Megosztás
inárcsi átadás-átvétel
A szakhatóságok hozzájárulásával lezárult a próbaüzem és ezzel 2015.05.27-én befejeződött Inárcs nagyközség ivóvízminőség-javítási és ivóvízhálózat rekonstrukciós programjának beruházása. A település lakóinak ivóvízigénye mostantól hosszú távra és biztonságosan megoldódott. A korszerűsítéshez csaknem 200 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá  a Magyar és az Uniós költségvetés az Új Széchenyi Terv keretében. 
 
Inárcs Nagyközség Önkormányzata évek óta nagy súlyt fektet a helyi ivóvízrendszer fejlesztésére. 2008-ban a meglévő két ivóvízkút mellé beüzemeltek egy harmadikat, 2009-ben pedig egy vas- és mangántalanító berendezéssel korszerűsítették a rendszert. Ez a víztisztító technológia azonban nem volt alkalmas az ammóniumtartalom csökkentésére.
Az egészséges, jogszabályban előírt határértékű ivóvíz biztosítása az önkormányzat kötelező feladataihoz tartozik. 
Az ammóniumtartalom csökkentése, valamint az ivóvízrendszer további korszerűsítése érdekében az Inárcsi önkormányzat pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv keretén belül, amely során a KEOP-1.3.0/09-11-2013-0037 azonosító számú projekt 198 millió 277 ezer 999 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. 
Az összesen 223 millió 200 ezer forint összértékű beruházás szeptember 2-án kezdődött meg fizikailag. A kivitelezés első szakaszában  mintegy 160 négyzetméterrel kibővítették az inárcsi vízműtelep műszaki épületét, amelybe az ivóvíz ammóniumtartalmának csökkentését szolgáló szűrő- és vízkezelő, valamint vegyszeradagoló berendezéseket építették be. Ezzel párhuzamosan a kivitelező Hidrofilt Kft. 2300 folyóméter ivóvízvezetéket épített, amellyel összekötötték a végpontokat és körvezetékesítették a rendszert. 
Az év elején a helyszínre szállították az új, az előzőhöz képest dupla kapacitású víztorony elemeit, amelyet a helyszínen állítottak össze és állítottak fel. A kétszáz köbméteres tározó biztonságosan biztosítja majd a nagyközség vízigényét a nyári időszakokban is. Mindezek mellett megújult a vízműtelep irányítástechnikája, a vezérlés új számítógépet kapott.
A beruházással hosszú távon megoldódott Inárcs nagyközség ivóvízellátása, növekedett a lakosság komfortérzete és a település tőkevonzó képessége.