Beköszöntött az ősz, meg a hepatitis

2014 okt 16
Megosztás
hepatitis vírus

Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt térségünkben a Hepatitis “A” vírus által okozott fertőző májgyulladások száma. Az önkormányzat körlevélben hívta fel a figyelmet a higiéniára.

 

Már nem egy kecskeméti iskolában történtek megbetegedések. Vannak diákok és tanárok is. Az ANTSZ vizsgálata szerint Hepatitis A típusú vírus a heveny betegségek kiváltója, ami azért is furcsa, mert a vírus a fertőzött ember székletével kerül a környezetbe, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével terjed át más emberekre.

Egyelőre az ANTSZ még vacillál, nem akar nagy felhajtást, így még nem tudni, hogy leoltják-e az iskolás gyerekeket a városban. 

Annyi biztos, hogy csütörtökön Mák Kornél alpolgármester a hatáskörébe tartozó kecskeméti óvodákat figyelmeztette a higiéniára és a vírus által okozott megbetegedések megnövekedésére.

A figyelmeztetéseket minden intézményben ki is függesztették.

E szerint jelentős mértékben megszaporodtak ezek a típusú fertőző betegségek a térségünkben.

A kifüggesztett figyelmeztetés szerint a betegség lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Néhány nap múlva már hányás is bekövetkezhet a has jobb oldalán, a máj felől pedig élesebb fájdalmat, illetve érzékenységet érezhetünk, továbbá a vizelet sötét színűvé válik, a széklet pedig kivilágosodik, majd a szem besárgul. A tünetek két három hét múlva megszűnnek, de  a lábadozás két-három hónapig is eltarthat.

Aki ilyen jellegű tünetet észlel, azonnal forduljon a háziorvosához - áll a tájékoztató végén nagy betűkkel.

Ezen felül több oldalas higiéniai tájékoztatót olvashatnak a szülők a kecskeméti óvodákban.

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön több alkalommal is kerestük Mák Kornél alpolgármestert, de nem volt elérhető.

A Hepatitis A fertőzések száma egyébként már 2013-ban is kiugróan magas volt. Az okokról az alábbi cikkben olvashat részletesen:

http://www.origo.hu/egeszseg/20140508-megugrott-a-hepatitis-a-virussal-f...