Bemutatták a Kecskeméten készülő elektromos Mercit

2021 ápr 18
Megosztás

Vasárnap volt a világpremierje Shanghaiban a Mercedes-Benz Kecskeméten készülő tisztán elektromos családi SUV-jának az EQB-nek.

A bemutatón felvonult a Mercedes tisztán elektromos családja, az EQC, az EQV, az EQA, valamint az EGB-vel együtt debütált a gyár luxuslimuzinja is, az EQS.

A sorban a legjobban családokra szabott autó az EQB, amely második üléssorral is kapható, így akár hét személy szállítására is alkalmas. 

- Az új EQB személyében egy olyan ikonikus elektromos SUV modellt hoztunk létre, amely a jövő technológiájával ötvözve őrzi meg karakteres vonalakkal határolt, hagyományos terepjáróink örökségét -  mondta a járműről Gorden Wagener, a Daimler Group vezető formatervezője.

A kínai premieren egy gazdagon felszerelt, 292 lóerős, AMG Line kivitelű csúcsmodellről hullott le a lepel. Európában viszont már a piaci bevezetés kezdetekor is elérhető lesz többféle hajtáslánc különböző teljesítményszinttel, első- és összkerékhajtással és akár 272 lóerő feletti teljesítménnyel. Az európai piacon 66,5 kWh-s nettó kapacitású akkumulátorra számíthatunk, amely a Daimler kamenzi (Németország) és jawori (Lengyelország) gyárában készül. Később egy különösen nagy hatótávú verzió is érkezik. Az európai EQB 350 4MATIC vegyes áramfogyasztása a WLTP normák szerint 19,2 kWh/100 kilométer, amellyel akár 478 kilométeres hatótávra is képes a modell.

Az idei évben a Mercedes-EQ komoly offenzívába kezdett: a kompakt EQA és EQB, valamint az EQS zászlóshajó mellé érkezik majd a szintén elektromos, felső-középkategóriás EQE.

A jelenleg több, mint 20 modellből álló konnektoros hibridek kínálata is megújul, kezdetben a C-, és S-osztály plug-in hibrid variánsaival. Az elektromos és konnektoros hibrid modellek a Mercedes-Benz eladásainak összességében immár 13 százalékát teszik ki, miközben a 48 V-os rendszerrel felszerelt enyhe hibrid hajtásláncok egyre inkább meghódítják a termékpalettát.

Az xEV eladások dinamikus növekedésével a Mercedes-Benz Hungária Kft. is jelentős előrelépést tett 2020-ban. 960 teljesen elektromos és plug-in hibrid Mercedes-Benz személygépkocsit regisztráltak Magyarországon, így a márka teljes személygépkocsi eladásainak 21 százalékát kitevő xEV értékesítésekkel vezető szerepet szerzett a prémium szegmensben. A Mercedes-Benz regisztrálta az összes Magyarországon eladott xEV modellek 16 százalékát, ezzel a legnagyobb részesedést produkálva a teljes magyar személyautó piacon a teljesen elektromos és plug-in hibrid személyautók kategóriájában.