Betlehemesek öt országból – tolmács nélkül

2016 dec 19
Megosztás
betlehemes műsor

A kecskeméti Szent Imre Iskolából három betlehemes csoport is utazott december 7. – 11. között Kárpátaljára. 2011 után ugyanis ismét Beregszászon rendezték a Kárpát-medencei Betlehemes Diáktalálkozót. Ide érkezett a Csíkszeredához tartozó Csíktaplocáról, Kassáról, Kecskemétről és Szabadkáról 60 magyar diák és kísérőik, hogy ismerkedjenek, barátkozzanak egymással és kárpátaljai vendéglátóikkal. Közben pedig a régi jó betlehemes hagyományok felelevenítésével hirdessék az Örömhírt: a Megváltó születését.

A színes programok során minden adott volt egymás életének, kultúrájának megismerésére. A diákok részt vettek játékos ismerkedési esten, iskolai rendhagyó tanórákon, kézműves foglalkozáson. A felnőttek, a csoportok vezetői bekapcsolódhattak a magyar gimnázium tantestületének munkájába, komoly szakmai tapasztalatcsere zajlott. A csoportok Beregdédán misén vettek részt, megismerkedtek Beregszász nevezetességeivel, kirándultak a Vereckei-hágóhoz és a munkácsi várba, megnézték az Árpád-vonal háborús emlékeit. Legfontosabb mégis a sok helyen bemutatásra kerülő betlehemes játékuk: Beregszászon a magyar konzulátuson, a főtéren az adventi koszorú mellett, intézményekben, óvodákban, iskolai osztályokban, a főiskolán a cserkésznapon, a környékbeli falvakban, családoknál. A szombati gálán nagy közönség és egymás előtt színpadon adták elő betlehemes játékukat a csoportok, majd táncházzal zárták az estet. Vasárnap az istentisztelet után nehéz volt a búcsú. A fogadókat illető vándorbotot a kassaiaknak nyújtották át: jövőre ők lesznek a házigazdái a jubileumi, tizedik betlehemes találkozónak. 

A 6 betlehemes csoport mintegy 50 helyen hirdette az Örömhírt, ami elődeink megszívlelendő üzenetét is közvetíti: karácsonyi örömre, közösségi alkotásra, szolidaritásra serkenti ifjúságunkat.

Ezt az együttérzést fejezte ki az a sok – sok „cipősdoboz” ajándék, amit a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodásai és iskolásai gyűjtöttek össze, és küldtek ki – ezúttal beregszászi óvodák rászoruló gyermekeinek. Olyan nagy volt a lelkesedés, hogy néhány tucat doboz már nem is fért be a Beregszászra tartó buszba – ezeket a csomagokat hazatérőben a szabadkaiak vitték magukkal, és juttatják el az arra érdemeseknek. 

A találkozó civil hátterét a Bekecs Beregszász – Kecskemét Baráti Társaság, a csíkszeredai „Csobod öröksége” Egyesület és a kassai KAFI Polgári Társulás biztosította. A megvalósításhoz a kecskeméti Városi Támogatási Program, a Lurkó Diáksegítő Alapítvány, a Kecskeméti Főplébánia, számos cég és magánszemély járult hozzá – köszönet illeti őket!