Biogázerőmű épül Kiskunfélegyházán

2014 okt 1
Megosztás
biogáz erőmű

Nagykőrösi mintára biogáz erőmű épül Kiskunfélegyházán. A közel 5 milliárd forintos beruházással mintegy százötven új munkahely létesül a városban - erről a beruházó Luzsi Zsolt, az Épszerk Pannónia Invest Építőipari Kft. tulajdonosa és Kapus Krisztián, polgármester számolt be kedden. 

A négy megawattos teljesítményű erőmű a város ipari övezetének dél-keleti részén valósul meg. 

A befektető több lehetséges helyszín után döntött Félegyháza mellett, egyrészt, mert a városvezetés nagyon készségesen állt a beruházás mellé, illetve, hogy az itt működő mezőgazdasági és élelmiszeripari termelésből származójelentős hulladék és szerves trágya kiváló alapot biztosít az erőmű működtetéséhez.

A kiskunfélegyházi biogáz erőmű egyébként duplája lesz a Nagykőrösinek. A 130 ezer tonna mennyiségű nyersanyag felhasználásával hozzávetőlegesen a város éves közvilágításához szükséges energia négyszeresét termeli meg. 

Kapus Krisztián kiemelte:  a biogázerőmű megvalósításával a helyi cégek és az önkormányzat is olcsóbban juthat energiához. Az erőmű a tervek szerint mintegy két év múlva kezdi meg a működését.