Bírói évértékelő a Kecskeméti Törvényszéken

2023 május 11
Megosztás

Összbírói értekezlet keretében értékelte a 2022. évet csütörtökön a Kecskeméti Törvényszék.

Az értekezleten a törvényszék illetékességi területén ítélkező bírákon kívül részt vett Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Tóth Áron László, az Országos Bírósági Hivatal Főosztályvezetője, Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla Elnöke, Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke, Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke, Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszéki elnöke, valamint az Országos Bírói Tanács képviselői.

Az értekezletet megelőzően Husek Dániel a Kecskeméti Törvényszék Elnöke, és Tóth Áron László az Országos Bírósági Hivatal Főosztályvezetője közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen értékelték a Kecskeméti Törvényszék múlt évi eredményeit. 

Kiemelték: a Kecskeméti Törvényszéken magas színvonalú és időszerű ítélkezés folyik, az eljárások túlnyomó többsége egy éven belül első fokon (fellebbezés nélkül) fejeződik be. A távmeghallgatás jelentőségét hangsúlyozva kifejtették, hogy a Via Video rendszer kihasználtsága kiemelkedő, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Az összbírói értekezleten a törvényszék elnöke beszámolt a törvényszék eredményeiről. Ennek során kitért az ügyforgalmi, időszerűségi, a megalapozottsági adatokra, valamint a személyi változásokra is. Kiemelte: a törvényszék bíróságai magas színvonalon és időszerűen ítélkeznek. Hangsúlyozta, hogy a tavalyi évben a törvényszék sikeresen megbirkózott mind a pandémia utóhatásaival, mind az energiaválsággal. 

Kitért a jövőbeli célkitűzésekre is, így az időszerűségi mutatók további javítására és a digitális vívmányok megőrzésére, valamint a munkahelyi fluktuáció kezelésére.

Ezt követően  Négyessy András, a Kecskeméti Törvényszék Bírói Tanácsának Elnöke számolt be a Tanács elmúlt évi munkájáról.

Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla Elnöke elismerősen nyilatkozott a Kecskeméti Törvényszék bíróságainak elmúlt évi munkájáról. Deutschné dr. Kupusz Ildikó, az Országos Bírói Tanács tagja pedig beszámolt a Tanács elmúlt időszakban végzett munkájáról, majd az OBT képviselői elismeréseket adtak át.

Tóth Áron László, az OBH Főosztályvezetője a törvényszék eredményeit méltatta és megköszönte a bírák, bírósági vezetők munkáját. 

Az értekezlet zárásaként Varga Zs. András, a Kúria elnöke szintén gratulált az elmúlt évben elért eredményekhez.