Bíróság előtt a Szalag utcai rablógyilkos

2016 május 10
Megosztás
a rablás helyszíne

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség minősített emberölés és többrendbeli rablás bűntette miatt vádat emelt egy 28 éves ceglédi férfi ellen, aki 2015. november elején anyagi haszonszerzés végett egy egyedül élő, nehezen mozgó, 88 éves nőtt családi házában súlyosan bántalmazott, majd kirablását követően a kikötözött, magatehetetlen asszonyt magára hagyta.

A minősített emberöléssel vádolt 28 éves ceglédi férfi ismeretlenül maradt társával 2013. október végén terepszemlét tartott és kinézett egy kecskeméti belvárosi házat, ahol a 88 éves, nehezen mozgó sértett egyedül lakott. 2013. november 7-én az éjszakai órákban a vádlott és társa a kapun bemászott, a szabadon lévő kutyát kutyaeledellel ártalmatlanította, majd a nyitott konyhaablakon keresztül bement a lakásba. A vádlott maszkban és kesztyűben készpénz után kutatott.

A két férfi a zajokra felébredő sértettől a pénzét követelte, emiatt az asszonyt az egyik fotelbe és az asztalhoz fáslival kikötötte. A rablók kutatása nem járt eredménnyel, ezért a sértett fejét hét alkalommal, legalább közepes erővel, ököllel megütötték. A fizikálisan és szellemileg is leépült asszony azonban a bántalmazás ellenére sem tudta megmondani, hol a pénze. Végül a vádlott és társa 144 ezer forint készpénzt és a nő fülében lévő, mintegy 37 ezer forint értékű arany fülbevalót vitte el.

A két elkövető a magatehetetlen asszonyt magára hagyta. Sikeres menekülésük és a bűncselekmény későbbi felfedezése érdekében a sértettet megkötözve magára hagyták, a szobában a redőny gurtniját is elvágták, a telefon zsinórját pedig kitépték a készülékből. Az elkövetők a kaput bezárták, a kulcsokat útközben eldobták. Másnap találtak rá az eszméletlen asszonyra, aki a kórházi kezelés ellenére meghalt.

A vádlott a fenti eseten kívül még további két rablást követett el Kecskeméten 2013 májusában és októberében. Mindkétszer egyedül élő, idős nőkre tört rá maszkban az éjjeli órákban. A vádlott a sértettek lakásából úgy távozott, hogy a ház ajtaját kívülről bezárta, a telefon és a redőny zsinórját elvágta, egyiküket ráadásul szintén megkötözve hagyta magára. A rabló készpénzt és arany ékszereket vitt el mindkét sértettől.

A kiemelt jelentőségű bűnügy büntetett előéletű vádlottja előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, őt a főügyészség nyereségvágyból, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, minősített rablás, magánlaksértés és személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolja. A vádlott a fenti bűncselekményeket korábbi felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el. Bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.