Biztatóak a Neumann János Egyetemen eredményei

2022 május 31
Megosztás

A Neumann János Egyetemért Alapítvány által közzétett éves beszámolók szerint a kecskeméti  egyetem eredményeit tekintve következetesen valósítja meg a 2021-2024. évre vonatkozó, Intézményfejlesztési Tervben meghatározott célokat. A Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. bevételének növekedése pedig igazolta, hogy a minőségi ingatlanfejlesztési szolgáltatásokra helyezett hangsúly országos szinten is versenyképes portfóliót eredményez.  

Az egyetemeket a piaci szabályok által meghatározott, versenyszemléletű működésre ösztönzi az a felsőoktatási finanszírozási stratégia, amelyben teljesítményalapú ösztönző tényezők határozzák meg az intézmények pénzügyi keretrendszerének alakulását, érdekeltté téve a támogatott egyetemet a minél sikeresebb, hazai és nemzetközi tekintetben is elismerést kiváltó működésben. A Neumann János Egyetemért Alapítvány a cégcsoportjába tartozó Neumann János Egyetem és a KEDO Zrt. esetében, mint vagyonkezelő és tulajdonos az új típusú támogatási környezethez alkalmazkodva egy stabil és üzleti szemléletű szervezetrendszer kialakítását tűzte ki célul. 

A Neumann János Egyetem történetében a következő ötéves időszakban korábban soha nem látott mértékű, 21.2 milliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre működési és fejlesztési célokra. A kecskeméti székhelyű egyetem a feltételek biztosítására felkészülve kialakította fővárosi képzési helyszínét, ahol az MNB Tudásközpont keretében a 2022/23-a szemeszterre mesterképzést hirdetett. Elindult egy olyan teljesítményösztönző rendszer, melynek célja az oktatói-kutatói kiválóság növelése, és hangsúlyossá váltak a kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltatásokból származó bevételek. Többlépcsős emeléssel rendezték az oktatói-kutatói  béreket, valamint célként határozták meg a nemzetközi egyetemi rangsorokban való megjelenést is. Az egyetem beszámolója alapján a mérleg főösszege a 2021.12.30-i fordulónapon 9 691 605 e Ft volt, és a járvány által súlyosan megterhelt évet 719 e Ft adózott eredménnyel zárta a szervezet. 

A Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. esetében a legnagyobb hangsúlyt a szolgáltatói szerepkör növelésére helyezték. A Kedo Zrt. üzemeltetési funkciójával felkészült arra, hogy az egyetem megnövekedett szerepkörét, kapacitásigényét minőségi és biztonsági szempontból is kifogástalan ingó és ingatlan eszközparkkal szolgálja. A CAMPUS Oktatási Épület hasznosítása és piacra történő bevezetése is sikeresnek tekinthető, hiszen a KEDO Zrt. a tavaly decemberi adatok szerint közel négyszeresére növelte a bevételét, amely bíztató tendencia a 15 358 123 e Ft mérleg főösszeg mellett elkönyvelt alig 2.5% veszteséggel szemben. A Kedo Zrt. legfőbb feladata 2022-ben a CAMPUS beruházás második ütemének koordinálása és biztosítása lesz. 

A Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriuma az Egyetem beszámolójának elfogadása során egyhangúlag döntött arról, hogy 2021-es adózott nyereségét eredménytartalékba helyezi. A 

2021-et záró adatok alapján a vagyonkezelő alapítvány mérleg főösszege 151 844 873 e Ft volt és 138.233 e Ft adózott eredménnyel zárta az elmúlt évet, amely összeget idén is oktatásfejlesztési célokra fordítják. 

A kecskeméti felsőoktatás szempontjából előremutató jel az is, hogy a hallgatók kiemelt érdeklődése töretlen az egyetem iránt. A márciusi jelentkezési számok alapján 2021-hez képest 17 százalékkal többen jelentkeztek a kecskeméti Neumann János Egyetemre, így ősszel az aktív hallgatók száma meghaladhatja a 4000-es létszámot. Az egyetem növekvő népszerűségének hátterében a kiválóság mellett azok az új ösztöndíjprogramok is szerepet játszanak, amelyeket a következő tanévben a fenntartói támogatásnak köszönhetően indított el a felsőoktatási intézmény.