Bodolay Géza újra igazgató

2019 ápr 27
Megosztás

Bodolay Géza, a Kecskeméti Katona József Színház egykori direktora, színházi rendező vezetheti május 1-jétől a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet.

A Petőfi Irodalmi Múzeum február 27-én hirdetett pályázatot tagintézménye, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) vezetésére.

Ebben feladatként a következőket határozták meg: irányítja a Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályaként működő, országos szakmúzeum besorolású Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (a továbbiakban: OSZMI) munkáját, • felelősséggel tartozik az OSZMI gyűjteményeiért, azok gyarapításáért, tudományos feldolgozásáért, szakszerű tárolásáért és őrzéséért, • biztosítja, hogy az OSZMI gyűjteményei a köz számára hasznosuljanak kiállításokon és egyéb formákban Magyarországon és az OSZMI nemzetközi kapcsolatai révén külföldön is, • felelős az OSZMI kiállítóhelyének, a Bajor Gizi Emlékmúzeumnak zavartalan működéséért, az állandó és időszaki kiállítások magas színvonalú megrendezéséért és a hozzá kapcsolódó sokrétű múzeumpedagógiai és közművelődési szolgáltatásért, • figyelemmel kíséri, aktívan keresi az OSZMI-t érintő pályázati és egyéb támogatási lehetőségeket, • biztosítja, hogy az OSZMI gyűjteményeivel és szolgáltatásaival segítse a magyar színházművészeti szakma és oktatás munkáját, • felelős az OSZMI-ban működő színházművészeti szakkönyvtár alapszolgáltatásainak hozzáférhetőségéért, magyar és nemzetközi területen végzett állománygyarapításáért és információs szolgáltatásaiért, • gondoskodik a gyűjtőköréhez és a gyűjteményeihez illeszkedő adatbázisok tartalmainak szolgáltatásáról, interneten történő közzétételéről, • tervezi és koordinálja az intézmény digitalizációs tevékenységét, • az intézmény feladatrendszerével összefüggésben felelős a színházakkal, színházi szervezetekkel és színházművészekkel való kapcsolattartásért és együttműködésért.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelentett a közgyűjteményi igazgatással kapcsolatos munkakörben szerzett tapasztalat, a további nyelvek ismerete, az aktív részvétel a szakmai és tudományos életben, valamint gyűjteménymenedzsment, múzeuminformatikai ismeretek.

Az eredményes pályázati eljárást követően a szakma képviselőiből, valamint a PIM munkatársaiból álló bírálóbizottság javaslatára és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogató véleménye nyomán Demeter Szilárd főigazgató három pályázó közül Bodolay Géza Jászai Mari-díjas színházi rendezőt, egyetemi oktatót, színházigazgatót, érdemes művészt kérte fel az országos szakmúzeum vezetői feladatainak ellátására.

Az új igazgató ötéves kinevezése 2019. május elsején lép hatályba.

Bodolay Géza 1981-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karán, majd 1984-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán kapott újabb diplomát. 2005-ben elvégezte az IBS Marketing-kommunikáció szakát is. 1984 és 1989 között a kecskeméti Katona József Színházban, 1992 és 1998 között a Nemzeti Színházban rendező, 2009-től a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője. Több magyarországi bemutató fűződött a nevéhez, ezek egy részét saját fordításában állították színpadra. Munkásságának elismeréseként 2010-ben Jászai Mari-díjat vehetett át, tevékenységét 2015-ben érdemes művész címmel jutalmazták.