Bodrozsán és amatőr színjátszó köre

2022 már 28
Megosztás

"Sziasztok! Nem ártana még egyszer hangsúlyoznom. Meg kellene tárgyalni a sajtóban is nagy visszhangot kapott pénzért szavazó cigányokról a témát. Mert most is előfordulhat majd sajnos hasonló eset! Megosztanám az akkori sajnálatos tapasztalatot! És azért lássuk már hogy ki követhette el Király képviselő ellen hogy cigányokat hoznak rá szavazni pénzért amiről, mint Király képviselő elmondta a sajtóban, hogy nem tudhatja, hogy kinek állt érdekében ilyen gyalázatos cselekményt elkövetni, ami őt hozta így kellemetlen helyzetbe! is! Ezt nem hagyhatjuk mi sem szó nélkül!!! Meg kell védenünk magunkat és Király képviselőt is és a helyi MSZP-t is aki a helyi Párbeszéd nagyszerű szövetségese is! Jöttek vagy hozták a cigányokat . Ezt majd a vizsgálat nyomozás eldönti.” - írta párttársainak múlt év őszén az előválasztási botrány kapcsán Kecskés Mihály, a Momentum kecskeméti elnöke, majd így folytatja: “Már azért is kellene vizsgálnunk az adott esetet hogy az itt élő roma jogvédő szervezetek ne süssék rá az itt induló ellenzéki pártokra a bárminemű cigány ellenes bélyeget! Különben ismeretlen tettes ellen feljelentést tettem ez ügyben a városi ügyészségen. Ami be is fogadtak. Vesztegetés bűncselekménye miatt tettem meg a feljelentést ismeretlen tettes ellen, amit az ügyészség kiegészített más egyéb bűncselekménnyel. Ha ezt az ügyet nem tárgyaljuk akkor ebben a kutya komédiában nem veszek részt!”

A nyomozással kapcsolatban lapunk tájékoztatásért fordultunk a Kecskeméti Járási Ügyészséghez. Schmidt Gábor, A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivő ügyésze viszont arról tájékoztatta lapunkat, hogy sem Kecskeméten, sem  a megye egyetlen ügyészi szervénél nem felügyelnek ilyen jellegű nyomozást.

Akkor színház volt az egész? - kérdezhetnénk és ennek okán azóta sem tudhatjuk meg, hogy a 2-es számú egyéni választókerületben valóban csoportosan buszoztatták-e a választókat, illetve fizettek-e pénzt a szavazatokért Király József segítésére, mint azt ellenfele, Bodrozsán Alexandra, a Momentum helyi jelöltje állította több országos orgánumban. 

A szocialisták mindezt határozottan cáfolták, de csalás árnyéka akkor is Királyra vetült, aki el is vesztette az előválasztást. Fel is kapta a fejét a kecskeméti közvélemény, hiszen Király két évtizedes politikai múltja ismertebb a Momentum szőke üdvöskéjénél.

Dühét osztották párt és frakciótársai is, vizsgálatot rendeltek el, majd felfüggesztették Bodrozsán Alexandra szövetségbéli frakciótagságát, Király pedig bírósághoz fordult, de mielőtt a per komolyra fordulhatott volna, vagyis Bodrozsán bemutathatta volna a bizonyítékait, Király kérte a per megszüntetését és elfogadta a momentumos hölgy, úgymond, bocsánatkérését.

Mindeki vesz mindent

Nem kell azonban olyan messzire menni, hogy ki is lehetett a hunyó ebben a történetben. 

A hangfelvételek témája ugyanis rendre napirenden volt a helyi momentumosok között. Folyamatosan figyelték és kontrollálták a roma szavazókat, akiket maguk között csak dakotáknak hívtak miközben készítették a hangfelvételeket.

A főnökasszony, Bodrozsán Alexandra ki is adja a parancsot: “vegyetek mindent!”

A hangfelvételek pedig csak gyűlnek, alakulnak, a kérdés mi legyen velük? A Momentum helyi elnöke rá is kérdez.

“A hangfelvételt meg minek csináltam?”

Aztán úgy érzik, eljött a megfelelő pillanat.

Figyeld, told ki a hangfelvételeket … ne várjunk ezzel… üssük vele

Csak egy kérdés maradt: “Melyiket nyomjam ki?

Ugyanis felvételből volt elég.

Az alábbiakban olvashatják a felvételek leiratát.

1.     számú hangfelvétel

A felvétel készítője érezhetően a sorban több helyen próbálja a kisebbségi szavazókat rábírni arra, hogy pénzért jöttek szavazni. Magát is Király József küldöttjének állítja be, ezzel megtéveszti az ott lévőket, de a választ adó egyértelműen kifejezi, hogy ingyen jött szavazni.

2.     számú hangfelvétel

A hangfelvétel készítője Bodrozsán Alexandra vélhetően már egy leszavazott polgárhoz ment oda és próbálja eljátszani, mintha Ő pénzért jött volna szavazni. Próbálja befolyásolni a szavazót, hogy kitől kap pénzt és Király Józsefre utalva próbálja befolyásolni a válaszadást, ennek ellenére a választ adó Király József nevét nem említi.

3.     számú felvétel

Bodrozsán Alexandra, aki a felvételt készíti próbálja idegenként beállítani a válaszadót. A választ adó elmondja, hogy még sokan fognak jönni Ő általa. Kiderül, hogy a férfi és Alexandra ismerik egymást, és elmondja, hogy akiket Ő szállít az Dobrev Klárára és Bodrozsán Alexandrára szavaznak. A férfi ezután telefon beszélgetésbe kezd …. A telefonálásából kiderül, hogy nem kecskeméti, Alexandra kérdésére nem tud válaszolni, hogy Ki és hogyan szervezi a szavaztatást. Telefonon egyeztet, hogy Kecskemét főterén 2 szavazó körzet is van, ahol Ritára (Szőkéné Kopping Rita DK) és Alexandrára (Bodrozsán Alexandra, Momentum) lehet szavazni és elnevetve Király József nevét is említi. Elismeri, hogy 6 főt hozott, akik Alexandrára és Klárára szavaztak, majd sérelmezi, hogy a helyi romák (zsinór utcáról) Gergőre (Karácsony Gergely) és Józsira (Király József) szavaznak. Majd elmondja, hogy holnap (vasárnap) is átjön Kecskemétre és, akit tud azt szállítja. Elmondja, hogy már egy 1 órája figyeli, hogy folyamatosan jönnek szavazni és jelezte O. Robinak, majd, hogy átmegy a Rita körzetébe is. Alexandra próbálja rávezetni a férfit, hogy Király József, vagy Dobos József, vagy Tancsa János (MSZP-sek) szervezik-e a szavaztatást, de erről a férfinek semmi érdemi információja nincs. Elmondja, hogy a szavazó biztos (vélhetően H. József MSZP-s delegált) rá szólt, hogy ne befolyásolják a sorban állókat. A férfi azt állítja, hogy hangosan mondta mindenkinek, aki a sorban állt (30-40 fő is lehetett), hogy Dobrev Klárára és Alexandrára szavazzanak. Alexandra találgatásokba bocsátkozik, hogy valaki 5 ezret fizet a szavazóknak. A férfi többször megerősíti, hogy Alexandrát megsúgta a jelen lévő, várakozó szavazóknak. A férfi ismét elmondja, hogy az 1-es (Széchenyiváros, Rita körzete) körzetben folytatja és megbeszélik, hogy még visszajön. 

4.     számú felvétel

A felvétel készítője próbálja provokálni a szavazókat, hogy fizetnek nekik a szavazásért, de a férfi egyértelműen kijelenti, hogy Ők ezért nem kapnak pénzt, és semmilyen információval sem tudnak szolgálni az állítólagos szervezésről. A hangfelvételen lévő férfi(k) úgy irányítják az egész beszélgetést, hogy a jelen lévőkben azt a képet alakítsák ki, hogy Király József fizet a szavazatokért, ezzel szemben a jelenlévők erről semmit nem tudnak és értetlenül állnak az eset előtt csak annyit mondanak, hogy cigányok vannak itt és más nem, a kérdező férfi a Momentum embere erre ismét azt kérdezi, hogy Király József küldte, amire ismét semmilyen reakció nem érkezik, hiszen a jelenlévők nem tudják, hogy mit akar kérdezni ezzel a férfi. A momentumos férfi oda lép Alexandrához és kéri, hogy az ő általa titokban készített felvételt hallgassa meg. 

5.     számú felvétel

A telefonáló a Párbeszéd frissen megválasztott városi elnöke, aki maga is roma származású és az állítólagos események alatt a saját állítása szerint a helyszíneken volt mindvégig. Ezen a hangfelvételen egyértelműen hallható, hogy az Olga megnevezésű hölggyel baráti viszonyt ápol és kikérdezi, hogy a szavazáson részt vett-e és kire szavazott, aki először teljesen tanácstalan a nevekkel kapcsolatban, majd miután férfi tovább erőlteti, hogy feleljen akkor mondja azt a hölgy, hogy Karácsonyra, és Király Józsefre szavazott. Ennek hallatán a férfi elégedetten nyugtázza, hogy a hölgy jól szavazott, majd a hölgy fizetségén aggódik, hogy a teljes összeget megkapta-e és félti, hogy nehogy átejtsék. A hölgy közli, hogy kettőt, amelyre férfi meghőköl és közli vele, hogy valami nem stimmel.  Közben a telefonbeszélgetést végig hallgató Bodrozsán Alexandra kérdezteti, hogy ki adta a pénzt? Miután megnevezett valakit, hogy kitől kapott valamit, a férfi kijelenti a nőnek, hogy az állítólagos közvetítőnek ne is szóljon, majd ő vele négyszemközt fogják megoldani. Az elköszönésből is jól kivehető, hogy a férfi családi barátságot ápol az Olga nevű hölggyel, hiszen hétfői találkozott is megbeszéltek. 

6.     számú felvétel

A Párbeszéd vezetője a választási sorban álló szintén ismerőséhez megy oda és próbálja felderíteni, hogy a szavazásra miért jött, majd egyből azt kérdezi többször is, hogy mennyit kap, majd a férfi elégedetten hallja a 4000-ret, a másik férfi pedig megerősítést  vár az összeg nagyságára vonatkozóan. A férfi megerősíti ismerősnek, hogy a lényeg az az, hogy van pénz és nem az a lényeg, hogy kire szavaztál, majd utasítja az ismerős férfit, hogy a megbeszéltek szerint menjenek és kérjék a pénzt. Erre az eseményre vélhetően azért kerülhetett sor, mert ellenőrizni szerette volna a kifizettek összegek nagyságát, mert az előző felvétel miatt kétségei támadtak, hogy mindenki megkapja-e a megfelelő összeget.   

Perben is megállja a helyét

A vizsgálatra felállított bizottság, az alábbi jegyzőkönyvi konklúziót vonta le a felvételekkel kapcsolatban

Az első hangfelvétel tanúsága szerint Dobrev Klárára és Bodrozsán Alexandrára buzdít az irányított szavazás, hiszen egyértelműen kitűnik, hogy a szavazok a fenti két nevet említik csak. A férfi igyekszik azt a hamis látszatot kelteni, hogy Király József küldte és ezért három ezer forintot fog kapni, aki a hangja alapján a Momentum egyik aktivistája. A tömegből egyértelműen az a válasz érkezik, hogy ők pénzt nem kapnak, ingyen jöttek szavazni és Király Józsefet szeretnék támogatni. A hangfelvételt készítő férfi jól kivehetően mindent megtett annak érdekében, hogy azt a látszatot keltse, hogy szavazat vásárlás történik, azonban ennek még ilyen provokáció hatására sem lett eredménye.  Feltételezhető, hogy Bodrozsán Alexandra nem tudta elfogadni azt, hogy a romák közül szabad akaratukból vannak olyanok, akik Király Józsefet támogattak szavazatukkal és ezért mindent megtett annak érdekében, hogy Király Józsefet hamis színben tüntesse fel.

A második hangfelvételen saját maga Bodrozsán Alexandra alattomos módon próbálja az általa kreált eseményeket mások szájába adni, de annak ellenére, hogy mindent határon átmenő magyarázkodásba kezd annak érdekében, hogy minden általa vélt tevékenységet Király Józsefre tereljen. Azonban az egyértelműen kitűnik a hangfelvételből, hogy a beszélgetés alanya még csak nem is hallott soha Király Józsefről, azt sem tudja miről és kiről beszél Bodrozsán Alexandra, csak annyit mond, hogy Karácsony a lényeg, a másikkal nem is kell törődni, nem is kell a másik papírral foglalkozni, csak Karácsonnyal.  

A harmadik hangfelvételen szintén saját maga Bodrozsán Alexandra tevékenysége fedezhető fel. Épp ésszel felfoghatatlan, hogy saját maga ellen valaki miért csatol be ilyen hangfelvételt, amelyből egyértelműen csak egy dolog derül ki, hogy Dobrev Klárára és Bodrozsán Alexandrára tömegesen hordják az embereket szavazni és, hogy a férfi a szavazó körön belül biztat mindenkit, hogy rájuk szavazzon. A hangfelvételen lévő férfi kifejti, hogy a tevékenységét tovább fojttatja és a másik körzetbe – Bács 01 - is át megy és holnap is visszatér minden emberrel, akit ők mozgatni tudnak. Ebből is látszik, hogy a Bács 01 és Bács 02 körzetben a Momentum és a DK által szervezett szavaztatás folyik. 

A negyedik hangfelvételen a szavazásra sorban állók között próbálkozik a momentumos aktivista mindenféle provokációt bevetni annak érdekében, hogy alanyt tudjon találni az általuk kreált cselekményekre, de most is csak azt a választ kapják, hogy nem fizet nekik senkik a szavazataikért. Hangsúlyoznám, hogy a momentumos aktivista természetesen nem tud semmit elérni, hiszen amit ők szeretnének hallani azt nem tudják a jelen lévők megerősíteni, mert ilyen események nem történtek meg. Az aktivista a hangfelvétel végén csalódottan átadja Bodrozsán Alexandrának a felvételt. 

Az ötödik hangfelvétel kapcsán csak megerősítjük a fentebb leírtakat, hogy a PM városi elnöke egy nagyon jó ismerősével beszél arról, hogy mennyit kellett volna, hogy kapjanak a szavazatokért, és majd ő saját maga személyesen megoldja ezt az ügyet a hölggyel. 

A hatodik felvételen a PM városi elnöke azt ellenőrzi szintén ismerősei körében, hogy a szavazásra ígért összeget teljes mértékben megkapták-e a szavazók.

Más személyek, illetve szervezetek által elkövetett csoportos irányított szavaztatást próbálják minden eszközzel Király József ellen felhasználni és ezzel őt a választásból kizárni. Ennek a célnak az elérése érdekében, láthatjuk, hogy a panasz tevő semmitől sem riad vissza. 

Fentiekre tekintettel egyértelműen megállapítható, hogy Király József Bodrozsán Alexandrával szemben peres eljárást is kezdeményezhetne a sok valótlan állítás miatt, amellyel hamis tényt valós színben próbál felhasználni nagy nyilvánosság előtt.“

Hitegetni és maszatolni

A per kimenetel már ismert, nem lett belőle semmi, mint ahogyan - feljelentés híján - a nyomozásból sem. Még szerencse, mert Bodrozsán Alexandra elismeri a pártban, hogy nincs új bizonyítéka megcáfolni mindazt, amit az etikai vizsgálóbiztosság állít. Erre a kecskeméti Momentum elnöke egy cukikampányt javasol, hogy hitegessék csak a szocikat, valamint a sebeit nyalogató Király Józsefet, mondván együtt érzünk veled, de a közös kiállást

“sajna nem engedi az országos elnökség.”

Persze ebben a történetben már nem számít, hogy egy hazugsággal többe van-e vagy kevesebb, hisz a lényeget épp Bodrozsán Alexandra  mondja ki, amikor azt mondja:

“ismerjem be, hogy én voltam a hunyó?

Majd megkapja erre a cinikus utasítást, miszerint:

a Király posztjaira NE reagálj - a lófasz joskáéra sem, arról a piros oldalról - ha sajtóba kerül az ügy, mindig legyél kedves és előre néző

összefogás, szeretet, mint Dobrev - és elfáradnak egy idő után."

Mindezek után higyjük el, hogy a Momentum Kecskeméten tiszta és törvényes országgyűlési választásokra törekszik?